Μικρή σελίδα - Από τις διδασκαλίες του Μαϊτρέγια

ΠOΛITIKH: Από τη διαιρετικότητα στην αρμονία


Μια νέα ενέργεια διαπερνάει τον πλανήτη τώρα. Αυτή η ενέργεια της ισορροπίας ξεπλένει τις αρνητικές δυνάμεις και τότε δημιουργεί μια κατάσταση εγρήγορσης στα άτομα. Θα οδηγήσει σε μια εντελώς νέα φάση της ζωής. Kάτω από την επίδραση αυτής της ενέργειας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εξεγείρονται, γιατί οι παλιές συνήθειες, οι κώδικες που έχουν επιβληθεί στο νου από πολλούς αιώνες, πρέπει να σπάσουν. Oι άνθρωποι δεν θα δέχονται πια άνωθεν επιβαλλόμενες λύσεις.

Σ' ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα που φαίνονται άλυτα. Aλλά το να εγείρουν ένα όλο και μεγαλύτερο φράγμα από κανόνες και κανονισμούς δεν είναι η απάντηση, διδάσκει ο Mαϊτρέγια, γιατί αυτό το μόνο που πετυχαίνει είναι ν' αρρωσταίνει τους ανθρώπους και να τους κάνει να χάνουν το ηθικό τους.

Η καταπίεση ή η καταστολή θα προσκρούουν στην όλο και μεγαλύτερη εγρήγορση του λαού. Για παράδειγμα, όταν οι κυβερνήσεις βγάζουν κανόνες και κανονισμούς για να εμποδίσουν ν' ακουστεί η φωνή εκείνων που είναι οργισμένοι—για οποιοδήποτε λόγο—, θα προκαλέσουν φόνους και εκρήξεις που κανένας στρατός δεν μπορεί να τους σταματήσει. "Όπου δεν ακούγεται η φωνή του λαού, θα γίνει επανάσταση", λέει ο Μαϊτρέγια. Αυτό δεν είναι πρόγνωση, αλλά αναγνώριση ενός αναπόφευκτου αποτελέσματος. Δε γίνεται καπνός χωρίς φωτιά, εξηγεί· αν καταπνίξεις τον καπνό, θα γίνει έκρηξη. O ίδιος νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος που ισχύει στη φύση ισχύει εξίσου και για τα ανθρώπινα όντα.

Νέα εσωτερική ενέργεια ελευθερώνει τον Εαυτό από τις δουλείες της ζωής και οι πολιτικοί συνειδητοποιούν τώρα ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η θέληση του λαού.

Η διαιρετική τέχνη της πολιτικής έφτασε στο τέλος της και μια νέα πολιτική τέχνη που θα σέβεται την αρμονία θα τη διαδεχτεί σύντομα. Η νέα πολιτική δεν θα διαμορφώνεται πια στα καλούπια των "-ισμών" του καπιταλισμού ή του σοσιαλισμού, αλλά θα δημιουργείται από τον αυτοσεβασμό των ατόμων και των εθνών. Η ελευθερία και η σωτηρία θα είναι οι στόχοι του κάθε ανθρώπου, γιατί είναι ένα και το αυτό.

Η πραγματικότητα της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης θα εδραιωθεί ως γεγονός στη συνείδησή μας και παράλληλα το γεγονός ότι "όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια" θα μεταφράζεται όλο και περισσότερο σε θεσμούς και πρακτικά προγράμματα δράσης που θ' αντανακλούν αυτή την πραγματικότητα. Τα έθνη μπορούν να βιώσουν και θα βιώσουν την αδελφοσύνη, κοινούς στόχους και κοινά ιδανικά.

* * *

Περισσότερα πάνω σ' αυτό το θέμα