ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Με τον Μπέντζαμιν Κρεμ. Eπιλεγμένες και μεταφρασμένες από το τεύχος Σεπτεμβρίου του 2013 του περιοδικού Share International


Ε: Ο Μαϊτρέγια δίνει ακόμα τηλεοπτικές συνεντεύξεις στην Ρωσία; Εάν ναι, πόσες έχει δώσει έως σήμερα; (Στις 8 Ιουνίου του 2013 είχε, μέχρι τότε, δώσει 14 συνεντεύξεις).
Α: Έως σήμερα (5 Αυγούστου 2013) ο Μαϊτρέγια έχει δώσει συνολικά 18 συνεντεύξεις στην Ρωσία.

Ε: Οι συνεντεύξεις του Μαϊτρέγια πρέπει να είναι ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων - διότι κανένας, έως σήμερα, δεν μπόρεσε να βρει κάτι από αυτές. Θα μπορούσατε παρακαλώ να το εξηγήσετε;
Α: Οι πρώτες συνεντεύξεις στην Αμερική ήταν, αναμφίβολα, 'χαμηλών τόνων'. Ο Μαϊτρέγια φρόντιζε, ίσως ακόμα και τώρα το κάνει, να μην φοβίσει αυτούς που επιθυμεί να βοηθήσει. Αλλά όσο προχωράει ο καιρός, στο Μεξικό, στην Βραζιλία και τώρα στην Ρωσία, γίνεται όλο και περισσότερο συγκεκριμένος. Δεν έχω δει καμία από αυτές τις συνεντεύξεις, ούτε - ίσως το βρείτε περίεργο - έχω ενδιαφερθεί ιδιαιτέρως να τις ακούσω, και οπωσδήποτε δεν τις έχω αναζητήσει, όπως ξέρω ότι πολλοί κάνουν. Εάν πράγματι πιστεύετε ότι ο Μαϊτρέγια ευρίσκεται στον κόσμο και ότι εργάζεται με αυτόν τον τόπο, είναι σκόπιμο να έχετε ένα είδος ήρεμης υπομονής, χωρίς περιέργεια για το τι πραγματικά λέει. Γνωρίζω ότι αυτοί που δουλεύουν πολύ σκληρά, δεν ψάχνουν στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες για να ακούσουν τον Μαϊτρέγια. Τώρα εμφανίζεται στην Ρωσική τηλεόραση και η ανταπόκριση, κατανοώ, είναι περισσότερο από ποτέ ζωηρή και θετική. Ο σκοπός δεν είναι να ανακαλύψετε τις συνεντεύξεις Του. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε την δουλειά μας, και ας αφήσουμε τον Μαϊτρέγια να κάνει την δική Του.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο Μαϊτρέγια δεν ζητάει αναγνώριση. Εμφανίζεται εντελώς ινκόγκνιτο, σαν ένας από εμάς και όχι σαν ένας μεγάλος Σωτήρας ή γκουρού. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η στιγμή που εκείνοι που γνωρίζουν τα αληθινά γεγονότα θα Τον αναγνωρίσουν αμέσως, αλλά, ακόμα, δεν έχει έρθει αυτή η στιγμή.

Ε: Εάν υπάρχει τόσο θετική ανταπόκριση στην Ρωσία (όπως αναφέρεται στα πρόσφατα τεύχη του Share International) μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Μαϊτρέγια μπορεί να δυναμώσει την "ένταση" - με άλλα λόγια, μήπως μπορεί τώρα να επιτρέψει περισσότερο από τον "Εαυτόν" Του να λάμψει κατά την διάρκεια αυτών των συνεντεύξεων;
Α: Όχι, εδώ έχει γίνει μια παρανόηση. Όταν λέω συγκεκριμένος, εννοώ γύρω από την φύση των προβλημάτων και για τον τρόπο της πιθανής επίλυσης τους. Δεν εννοώ ότι Αυτός θα δείξει τον "Εαυτό" Του περισσότερο. Εξακολουθεί να παραμένει εντελώς ινκόγκνιτο. Οι άνθρωποι πρέπει να Τον αναγνωρίσουν από την κατανόηση που επιδεικνύει στην επίλυση των προβλημάτων και στην ανάγκη της παγκόσμιας αλλαγής, όχι από κάποια μυστικιστική λάμψη που, απ’ ότι φαίνεται, αναζητά ο κόσμος.
 
Ε: Μήπως οι συνεντεύξεις του Μαϊτρέγια στην Ρωσία βρίσκουν τόσο καλή ανταπόκριση λόγω της Κομμουνιστικής κληρονομιάς του λαού;
Α: Ναι, ίσως. Οι άνθρωποι έχουν δει την υπόσχεση του κομμουνιστικού ιδεώδους και έχουν επίσης αισθανθεί τον πόνο και τις απογοητεύσεις της εποχής τους, και έτσι, νομίζω, μπορούν να κατανοήσουν τις ιδέες του Μαϊτρέγια και του ρόλου της ανθρωπότητας στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο.

Ε: Στην Βραζιλία η φράση "O Gigante Acordou" (ο κοιμώμενος γίγαντας αφυπνίστηκε) έχει "πιάσει" και χρησιμοποιείται στις δημόσιες διαμαρτυρίες και σαν hashtag (ετικέτα δίεσης) στο Τουίτερ (twitter) για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τις εξελίξεις στο κύμα ακτιβισμού που σαρώνει την Βραζιλία. Θα μπορούσε αυτό το σλόγκαν να είναι εμπνευσμένο από τον Μαϊτρέγια;
Α: Νομίζω πως όχι, αλλά πιθανά δεν είναι τυχαίο το ότι το σλόγκαν αναδείχθηκε μετά από 41 εμφανίσεις του Μαϊτρέγια στην Βραζιλιάνικη τηλεόραση, όλες ινκόγκνιτο.

Ε: Μήπως η πρόσφατη συνεχώς αυξανόμενη ισχύ της φωνής του λαού στη Βραζιλία συμβαίνει ως αποτέλεσμα των συνεντεύξεων του Μαϊτρέγια εκεί και λόγω της ενέργειας Του η οποία, προφανώς, ρέει έντονα κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων;
Α: Ναι, πράγματι.

Ε: (1) Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Βραζιλία. Ήσαν πραγματικά εκτεταμένες, έλαβαν χώρα σε πάρα πολλές γεωγραφικές περιοχές, με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μήπως ήταν παρών ο Μαϊτρέγια σε κάποιες πόλεις, όπως στο Σάο Πάολο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο η σε άλλες; (2) Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας λόγω της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των δημοσίων μέσων μεταφοράς , αλλά τώρα, έχουν αρχίσει να προστίθενται και άλλες διαμαρτυρίες. Πολλοί άνθρωποι με ποικίλες και διαφορετικές πολιτικές τάσεις συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Άνθρωποι υπέρ και κατά της άμβλωσης, υπέρ και κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, με αριστερές και δεξιές αντιλήψεις. Άνθρωποι που ζητούν περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα και άλλοι που υποστηρίζουν την επιστροφή της Δικτατορίας στην Βραζιλία. Νομίζετε ότι όλο αυτό είναι κάτι θετικό; Μερικές από τις ιδέες στις διαμαρτυρίες μοιάζουν πολύ συντηρητικές. Ή πιστεύετε ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές να συζητήσουν και έτσι, οι πολίτες που έχουν πολλές και διαφορετικές ιδέες (ακόμη και αν αυτές είναι μάλλον συντηρητικές) μπορούν τελικά να εμπλουτίσουν τη διαμαρτυρία; Σας ευχαριστώ για τις ιδέες σας. Είναι πολύ χρήσιμες!
Α: (1) Όχι. (2) Ναι, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αφυπνιστούν και να κάνουν γνωστές τις ανάγκες τους. Τελικά, μέσα από αυτό, έρχεται η συναίνεση.

Ε: Στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στην Βραζιλία, ένας πολιτικός είπε ότι θα ήταν καλό να τερματιστεί η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Είναι δυνατόν αυτό να είναι κάτι θετικό; Μου φαίνεται πολύ ριζοσπαστικό. Επίσης μου θυμίζει την εποχή της Βραζιλιάνικης δικτατορίας, που τα πολιτικά κόμματα είχαν καταργηθεί.
Α: Το άτομο αυτό προφανώς βλέπει την συνεχή διαπάλη και τον ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ως επιζήμια για την ειρηνική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι προτιμότερος ο ειρηνικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων και των ανθρώπων από ένα δικτατορικό καθεστώς. Όταν τα πολιτικά κόμματα μάθουν να συνεργάζονται για να εφαρμόσουν τις επιταγές του λαού, τότε θα υπάρξει η βέλτιστη σχέση μεταξύ τους.

Ε: Παραμένω αγνωστικιστής για το γεγονός της έναρξης της ανάδυσης του Μαϊτρέγια, παρόλο που τη θεωρώ σαν τη μόνη μου ελπίδα. Βρίσκομαι σε βαθειά κατάθλιψη.  Αναρωτιέμαι αν είναι μια καλή, μέτρια ή τουλάχιστον μικρή ευκαιρία το γεγονός ότι θα γίνει τόσο δημοφιλής στο εξωτερικό από τις συνεντεύξεις Του ώστε τα κύρια Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να αρχίσουν να ασχολούνται με τον Μαϊτρέγια τα επόμενα χρόνια; Λαχταρώ να έχω νέα Του. Ζητώ οποιαδήποτε έμπνευση η ενθάρρυνση που Αυτός θα μπορούσε να μου δώσει ώστε να μπορώ να ελπίσω. Είπατε ότι υπήρξαν πρόσφατα πολλά θετικά γεγονότα αλλά αυτό που βλέπω είναι καταστροφή και κατήφεια. Ο κόσμος φαίνεται τόσο μίζερος και αισθάνομαι ότι είναι μάταιο να τον αλλάξω. Είστε υπεύθυνος να μας πληροφορήσετε συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ποιά είναι αυτά τα θετικά περιστατικά η συμβάντα.  Ζητώ να συμπαρασταθείτε με όλους από εμάς που δεν έχουμε την άνεση να βρισκόμαστε κοντά σε ένα μεγάλο πνευματικό Δάσκαλο.
Α: Οι ελπίδες σας βρίσκονται πιο κοντά στην εκπλήρωση τους από ότι πιστεύετε, αλλά γνωρίζω ότι δεν έχει σημασία το τι θα σας πω, πάντα θα υπάρχει μια διαρκής αμφιβολία στο μυαλό σας έως την Ημέρα της Αναγγελίας.

E:  Δεν είχα ποτέ πριν ακούσει σχετικά με τον Μαϊτρέγια έως ότου εξέτασα το Αιγυπτιακό κινούμενο άγαλμα (στο Μουσείο του Μάντσεστερ στην Αγγλία). Είχα Καθολική εκπαίδευση, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια δεν ασχολιέμαι με τη θρησκεία, επειδή πάντα ένοιωθα  ότι ο θεός μου ήταν διαφορετικός από τον θεό που μου επέβαλλαν. Ο Θεός είναι αγάπη, η αγάπη είναι Θεός - αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μου. Πιστεύω στα μηνύματα που μεταδόθηκαν από εσάς από τότε που ήμουν παιδί, έτσι αισθάνομαι σαν να γνωρίζω ήδη τον Διδάσκαλο. Μήπως με γνωρίζει και Αυτός; Επειδή κάποιος επικοινωνεί μαζί μου και με καθοδηγεί να γίνω ο καλύτερος άνθρωπος που έχω τη δυνατότητα να γίνω. Δεν ξέρω αν μπορείτε να απαντήσετε στην τελευταία ερώτηση, αλλά πρόκειται να ασχοληθώ με το διαλογισμό που αναφέρετε και θα δω τι θα προκύψει.
Α: Δεν είναι ο Θεός, αλλά ένας μαθητής του Δασκάλου σας ο οποίος σας καθοδηγεί από τα εσωτερικά πεδία.

Ε: Άραγε, το Share International έχει σκοπό να υποκινήσει ταραχές; Μήπως απλά επιθυμεί έναν πιο ευτυχισμένο, πιο λογικό και πιο δίκαιο κόσμο για όλους;
Α: Το Share International σίγουρα θέλει έναν πιο ευτυχισμένο, πιο λογικό και πιο δίκαιο κόσμο για τον καθένα και πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή της δικαιοσύνης και του μοιράσματος των πόρων. Αλλά το Share International  πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο σταδιακά και με ειρηνικά μέσα, με άλλα λόγια, μέσα από την εξέλιξη και όχι με ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις.

Ε: Άραγε ο Μαϊτρέγια, ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος θα δώσει τέλος στην πείνα που μαστίζει τόσους πολλούς ανά την υφήλιο; Μήπως θα το κάνει αμέσως μόλις αποκαλύψει τον Εαυτόν Του στον κόσμο;
Α: Όχι, αυτό είναι δική μας ευθύνη. Δεν είναι ευθύνη Του να σταματήσει την πείνα στον κόσμο. Η ανθρωπότητα είναι μία και αυτό σιγά-σιγά αρχίζει να το συνειδητοποιεί. Ο Μαϊτρέγια θα υποστηρίξει αυτή την αντίληψη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και θα εμπνεύσει όλους να μοιραστούν ευχαρίστως και πρόθυμα όλες τις πηγές του πλανήτη με όλους παντού.

Ε: Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον πλανήτη τα έχετε τεκμηριωμένα προβλέψει εδώ και πολύ καιρό και όπως τώρα ξεδιπλώνονται είναι καταπληκτικό να τα βλέπουμε. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω πότε θα είναι διαθέσιμη σαν πηγή ενέργειας η ψυχρή σύντηξη; Αισθάνομαι ότι όλα είναι σε άνοδο και με τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται, οι τιμές της ενέργειας είναι από τις υψηλότερες.
Α: Η ενέργεια από την ψυχρή σύντηξη θα μπορούσε να διατίθεται από τώρα. Πολλές πειραματικές λύσεις έχουν δημιουργηθεί και έχουν εξαγορασθεί και πέσει στην αδράνεια από την πετρελαϊκή βιομηχανία. Η τεχνολογία που απαιτείται, προφανώς, δεν είναι δύσκολη. Ο Δάσκαλος Τζιάλ Κουλ, μέσω της Αλίκης Μπέιλη, έχει δηλώσει ότι η ενέργεια αυτή είναι διαθέσιμη μέσω ενός απλού ισοτόπου του νερού, το οποίο φυσικά βρίσκεται παντού στον πλανήτη. Αυτή η μέθοδος θα μας προσφέρει φθηνή ενέργεια πριν τον ερχομό της επιστήμης του φωτός η οποία θα μας δίνει απεριόριστη ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο.

Ε: Αναρωτιέμαι τί αποτελεί υπηρεσία; Είναι η διάδοση της είδησης σχετικά με τον Μαϊτρέγια η μόνη υπηρεσία που μετράει;
Α:  Όχι, υπάρχουν πολλές μορφές υπηρεσίας -  π.χ. η βοήθεια στους φτωχούς, στους ηλικιωμένους, στους αδύναμους. Σε αυτήν την εποχή της κρίσης, όμως, δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την υπηρεσία προς τον Μαϊτρέγια, προς το Σχέδιο και στον πλανήτη.

Ε: Μόνο η διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τον Μαϊτρέγια αποτελεί υπηρεσία; Μπορεί να είναι υπηρεσία αυτά που κάνουμε για την διαβίωσή μας; Μήπως είναι η πηγή έμπνευσης ή η ενθάρρυνση μιας συζήτησης; Μήπως είναι τα απλά πράγματα, τα καθημερινά περιστατικά; Παρακαλώ μοιραστείτε τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις σας.
Α: Υπηρεσία μπορεί να προσφέρεται σε όλα τα επίπεδα, από τα μικροσκοπικά έως τα πολύ μεγάλα. Η υπηρεσία εξυπηρετεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Σημαίνει εξυπηρέτηση του σχεδίου της εξέλιξης και όλα όσα αυτό εμπεριέχει, υπηρεσία επίσης είναι να βοηθάμε τις γηραιές κυρίες να διασχίσουν τον δρόμο.  Αυτός είναι ο λόγος που ερχόμαστε σε ενσάρκωση, για να υπηρετήσουμε το Σχέδιο της εξέλιξης.

Ε: Προσπαθώ κάθε πρωί όταν σηκώνομαι να λέω Την Μεγάλη Επίκληση και Την Προσευχή της Νέας Εποχής ως ένα είδος διαλογισμού. Πως μπορώ να χρησιμοποιώ αυτές τις επικλήσεις διαδοχικά με τον σωστό τρόπο, δοθέντος ότι δεν έχουν τον ίδιο σκοπό και συνεπώς την ίδια ενέργεια;
Α: Απλά να τις λέτε.

Ε: Είναι σωστό και ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε Την Μεγάλη Επίκληση μόνη της στον διαλογισμό;
A: Ναι.

Ε: Έχει λεχθεί ότι τα αίτια κάθε ασθένειας είναι καρμικά. Έτσι αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να αλλάξουμε τις συνήθειες και την διατροφή μας για να αντιστρέψουμε η να προλάβουμε την ασθένεια. Έχω ακούσει ότι αν κάποιος υιοθετήσει μια κυρίως φυτική διατροφή, αποφεύγει τα επεξεργασμένα προϊόντα και τις περισσότερες ζωικές τροφές, η νόσος μπορεί να αποτραπεί η μερικές φορές να αντιστραφεί. Δεν είναι η καλύτερη φροντίδα του σώματος/ναού μας αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε;
Α: Ναι, ακριβώς. Το κάρμα είναι αποτέλεσμα της δράσης μας, δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την δράση μας.

Ε: Ήταν η ομιλία της Μαλάλα στα Ηνωμένα Έθνη εμπνευσμένη από τον Μαϊτρέγια η τον Δάσκαλο Ιησού;
Α: Όχι, ήταν εμπνευσμένη από την ίδια την Μαλάλα.
Η Μαλάλα Yousafzai κατά την ομιλία της στον ΟΗΕ.
Η Μαλάλα Yousafzai κατά την ομιλία της στον ΟΗΕ.


Ε: Η Μαλάλα φαίνεται να είναι αγνή. Συμφωνείτε; Και τι είναι ακριβώς η αγνότητα – μου φαίνεται ότι είναι ευκολότερο να επισημάνω ανθρώπους που έχουν αυτή την ποιότητα από το να την καθορίσω. (Για παράδειγμα η νεαρή Μουσουλμάνα που έκλαιγε με κρυστάλλινα δάκρυα φαινόταν αγνή.) [δες το Share International Ιουνίου του1997 (στα Αγγλικά)].
Α: Η αγνότητα είναι η Χρηστότητα ή Θεοσέβεια. Είναι ποιότητα της ψυχής του ατόμου.
 


Διαβάστε το άρθρο του Δασκάλου από το ίδιο τεύχος | Άλλες ερωταπαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ

* * *