Θαύματα | Θαυματουργές εικόνες και αγάλματα | Νέο κύμα θαυμάτων

Μορφή της Παναγίας σε κτίριο στην Αμερική

Τα Χριστούγεννα του 1996, τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε τρεις εβδομάδες πήγαν να δουν την πρόσοψη ενός κτιρίου από μαύρο γυαλί στη νότια Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, πάνω στην οποία έχει σχηματιστεί μια εικόνα της Παναγίας, που έχει ύψος δυο ορόφους. Η εικόνα, που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου, εμφανίστηκε στο εξωτερικό ενός κτιρίου στην πόλη Clearwater της Φλόριντα. Έχει πλάτος 15 μέτρα, ύψος 11, και εκτείνεται σε εννέα τμήματα τζαμιού.

Μερικοί μάρτυρες είπαν ότι η εικόνα άρχισε να σχηματίζεται γύρω στη γιορτή των Ευχαριστιών, στα τέλη Νοεμβρίου. Δυο βδομάδες αργότερα, μια πελάτισσα της εταιρείας που στεγάζεται στο κτίριο τηλεφώνησε σ' ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι για να τους πει ότι είχε δει μια εικόνα της Παναγίας πάνω στο κτίριο. Το κανάλι έδειξε φωτογραφίες της μορφής στη διάρκεια των ειδήσεων και σε λίγο μεγάλα πλήθη άρχισαν να μαζεύονται.

"Είναι στ' αλήθεια καταπληκτικό. Είναι πολύ πνευματικό, πολύ γαλήνιο", είπε η Πάτι Σαρν, μια ρεσεψιονίστ που δουλεύει στο κτίριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας: "Ο κόσμος φτιάχνει προσκυνητάρια, φέρνει δώρα, κεριά, λουλούδια, αγαλματάκια. Μερικοί λιποθύμησαν από τη συγκίνηση. Έχουμε αρρώστους, ανάπηρους σε καροτσάκια, τυφλούς. Έρχονται από 500 κάθε φορά … Αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Υπάρχει μια αίσθηση θαυμασμού και δέους".

Μερικοί επισκέπτες είπαν ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από την αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο νερό που πετούν οι περιστρεφόμενες συσκευές ποτίσματος. Ένας εκπρόσωπος της ντόπιας καθολικής επισκοπής δήλωσε: "Δεν υπάρχει τούτη τη στιγμή κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι αυτό που εμφανίζεται εκεί δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους φυσικούς νόμους … Απλώς λέμε στον κόσμο να κρατάει μια επιφύλαξη κι έναν υγιή σκεπτικισμό".

Αλλά πολλοί από κείνους που ήρθαν για να δουν την εικόνα δεν έχουν ανάγκη να πειστούν για την αυθεντικότητά της. "Είναι σα να βρίσκεσαι στην αγκαλιά ενός αγγέλου", είπε ένας επισκέπτης.

(Πηγές: Ασοσιέτεντ Πρες· Clearwater Times· St. Petersburg Times, ΗΠΑ)


* * *