Θαύματα | Θαυματουργές εικόνες και αγάλματα | Νέο κύμα θαυμάτων

Δάκρυα χύνει εικόνα του Χριστού στη Βηθλεέμ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφτεί το ελληνορθόδοξο τμήμα της Εκκλησίας της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου μια εικόνα του Χριστού χύνει υδάτινα και αιμάτινα δάκρυα, αλλά και ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα, κάνει άλλες κινήσεις και εκπέμπει φως από το κεφάλι. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη σπηλιά όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.

Η πρώτη που είδε την εικόνα να κλαίει ήταν η μουσουλμάνα καθαρίστρια που καθαρίζει εκείνο το μέρος της εκκλησίας κάθε πρωί από πολλά χρόνια. Η Σαντίκα Χαμντάν είπε ότι δούλευε μόνη στην εκκλησία νωρίς ένα πρωί του Νοέμβρη, όταν ξαφνικά ένιωσε φως και ζεστασιά να έρχεται από την εικόνα. Όταν κοίταξε πάνω, είδε τα δάκρυα.

"Στην αρχή τρόμαξα πολύ κι αναρωτήθηκα γιατί ο Ιησούς να μιλούσε σ' εμένα, μια μουσουλμάνα", είπε. "Αλλά μετά πήγα κι έφερα τους αδελφούς, και το είδαν κι αυτοί, και καταλάβαμε ότι ήταν θαύμα". Από τότε έχει δει δάκρυα κι έχει δει τα μάτια τής εικόνας να κινούνται κάθε φορά που την κοιτάζει, και πολλά πρωινά έχει δει λαμπρό φως να εκπορεύεται από το κεφάλι του Ιησού. "Είναι σίγουρα θαύμα", είπε.

Ο επίσκοπος Αναστάσιος, ο επίσημος εκπρόσωπος του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, συμφώνησε. "Δάκρυα. Κανονικά δάκρυα, δάκρυα από αίμα. Ευχαριστούμε το Θεό".

Αλλοι απόδωσαν το φαινόμενο σε κακό φωτισμό, ξεφλουδισμένη μπογιά που δημιουργεί οφθαλμαπάτες, ή απλώς σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο τουρισμός στη Βηθλεέμ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά πολλοί χριστιανοί προσκυνητές όλων των δογμάτων, καθώς και μουσουλμάνοι και εβραίοι, λένε ότι έχουν δει τα δάκρυα.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κλαίει", είπε ο επισκέπτης Χουσάμ Μουχάμεντ, από τη Ναζαρέτ. "Εγώ είμαι μουσουλμάνος και το Κοράνι μάς λέει ότι ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε, ότι ο Θεός τον πήρε στον ουρανό και κάποιος άλλος σταυρώθηκε στη θέση του. Αλλά αν ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε, τότε ποιος είναι αυτός, και γιατί κλαίει;"

Ο επίσκοπος Αναστάσιος είχε και γι' αυτό μια απάντηση. "Ο Ιησούς κλαίει με τα χάλια του κόσμου", είπε. "Είναι ένα μήνυμα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Θεό και στη θρησκεία".

Η δημοσιογράφος Στέφανι Νόλεν, που έγραψε ένα άρθρο για την εικόνα της Βηθλεέμ στην εφημερίδα Toronto Globe and Mail, τέλειωνε το άρθρο της μ' αυτά τα λόγια:

"Πήγα στη Βηθλεέμ οπλισμένη με τη διπλή προστασία της πρώην καθολικής που έπαψε να πιστεύει, και της κυνικής δημοσιογράφου, και βρέθηκα ανάμεσα σ' ένα πλήθος από εκατό περίπου Κύπριες που φορούσαν μαντίλια και κρατούσαν κεριά και βιντεοκάμερες.

"Δάκρυα, δάκρυα", ψιθύριζαν, μερικές με δάκρυα στα δικά τους μάτια.

Έτσι, κοίταξα πάνω – και ο Ιησούς μού έκλεισε το μάτι".

(Πηγές: Ρόιτερς, 28 Νοεμβρίου 1996· Toronto Globe and Mail, 4 Δεκεμβρίου 1996· Ασοσιέτεντ Πρες· CNN, 29 Νοεμβρίου 1996)


* * *