Η ζωή στη νέα εποχή

Εργασία και ελεύθερος χρόνος στο μέλλον

Ερωτήσεις και απαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ
Η ύπαρξη τόσης ανεργίας στον κόσμο είναι μήπως ένδειξη ότι η έννοια της εργασίας θ' αλλάξει; Θέλω να πω, οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα δουλεύουν για να ζήσουν. Μήπως αυτή η ιδέα θ' αλλάξει;

Ναι. Η κυριότερη έγνοια στο άμεσο μέλλον θα είναι το πρόβλημα του ελεύθερου χρόνου: πώς να χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει στη διάθεσή της. Πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα, λόγω της κατάστασης της εργασίας στον κόσμο, έχουν ατέλειωτο ελεύθερο χρόνο. Δεν τον θέλουν, δε θέλουν να είναι άνεργοι, αλλά έχουν ελεύθερο χρόνο. Οι πιο πολλοί όμως δεν έχουν εκπαιδευτεί για το πώς να χρησιμοποιούνε σωστά αυτό το χρόνο. Στην εποχή που έρχεται, βαθμιαία (δε μιλάω για κάτι που θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τελικά) η ανθρωπότητα θα δημιουργήσει μηχανές για να εκτελούν τη δουλειά που σήμερα γίνεται από τον κύριο όγκο της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος θ' απελευθερωθεί από τη μηχανική δουλειά και θα βρεθεί σε μια κατάσταση σχόλης που θα του δώσει την ευκαιρία να διερευνήσει την ίδια του τη βαθύτερη φύση· να γνωρίσει ποιος πραγματικά είναι, το μεγάλο θεϊκό ον που πραγματικά είναι, και να εκδηλώσει αυτή τη θεία φύση.

Σήμερα, πολύ λίγοι σχετικά άνθρωποι ξέρουν τι θα πει ελευθερία από την αναγκαστική εργασία, ελευθερία από την ανάγκη, ελευθερία από την πείνα, ελευθερία να διερευνήσουν τη φύση τού ίδιου τους τού είναι, ελευθερία να δημιουργήσουν. Μόνο οι λίγοι προνομιούχοι έχουν αυτού του είδους την ελευθερία. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δουλεύουν για να κερδίσουν αρκετά χρήματα για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα δουλεύουν σε θανάσιμα μηχανικές δουλειές, που δεν έχουν καμιά σχέση με την αληθινή φύση του ανθρώπου, με τη δημιουργικότητά του. Δεν κάνουν δημιουργική εργασία. Υπάρχουν, βέβαια, και άνθρωποι που απολαμβάνουν τη δουλειά τους απέραντα, που αποκομίζουν απ' αυτή μεγάλη συναισθηματική, διανοητική και πνευματική ανταμοιβή με τη μορφή ενέργειας, και τούτο γιατί έχουν ανακαλύψει και βαθιά απορροφηθεί από τις δημιουργικές της απόψεις. Η δουλειά συνεγείρει τη δημιουργικότητά τους. Αλλά για τη μεγάλη πλειονότητα της ανθρωπότητας δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Στο μέλλον θα είναι και γι' αυτούς έτσι. Η φύση της εργασίας θ' αλλάξει. Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε πιο απλά, όχι πια δέσμιοι αυτού του μεγάλου μηχανικού πολιτισμού που χτίσαμε γύρω μας, ιδιαίτερα στη βιομηχανοποιημένη Δύση. Ο Χριστός και οι Δάσκαλοι θα δείξουν ότι η ζωή μας μπορεί να είναι απόλυτα ευτυχισμένη, ακόμα πιο ευτυχισμένη, μ' έναν πολύ πιο απλό τρόπο, με λιγότερα πράγματα. Αλλά τα πράγματα αυτά θα είναι όμορφα. Θα είναι φτιαγμένα γιατί χρειάζονται· και θα είναι καμωμένα με τη δημιουργικότητα του ανθρώπου μέσα τους, είτε έχουνε βγει από ανθρώπινα χέρια είτε από μηχανή. Μια αντίληψη εντελώς νέα θα επικρατήσει σχετικά με την εργασία. Με τη δύναμη του ήχου, ο άνθρωπος θα κατασκευάζει και θα δημιουργεί τα τεχνητά προϊόντα του πολιτισμού του και θα ελέγχει το περιβάλλον του, προσαρμόζοντάς το στις πραγματικές του ανάγκες.

Όταν ο άνθρωπος θα έρθει σε σωστή σχέση με τον αδερφό του και με την Πηγή του, θα κληρονομήσει εκείνη τη Θεϊκή Επιστήμη που είναι προορισμός του να γνωρίσει, αλλά που είναι σήμερα γνωστή μόνο στους Δασκάλους της Σοφίας.