Αρθρα από τον Δάσκαλο

O νέος πολιτισμός

του Δάσκαλου --, μέσω του Μπέντζαμιν Κρεμ. Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1982 και επαναδημοσιεύτηκε το Μάιο του 2014. 

Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε σε μετάφραση μια επιλογή από τις ερωτοαπαντήσεις  από το ίδιο τεύχος του Share International.


Στην αρχή τούτης της Νέας Εποχής που τώρα ανατέλλει, παραμένει δύσκολο στους ανθρώπους να φανταστούν το είδος του πολιτισμού και της κουλτούρας τα οποία θα κοσμούν τους επόμενους αιώνες. Oι περισσότερες απόπειρες να τα φανταστούν παραμένουν παγιδευμένες σ' ένα υλιστικό όραμα· σπάνια παρατηρεί κανείς κάποια προσπάθεια για ενσωμάτωση της έφεσης της ανθρωπότητας σε έναν τρόπο ζωής με πνευματικό νόημα και έκφραση.

Aς προσπαθήσουμε να οραματιστούμε το μέλλον από την άποψη του νέου πολιτισμού και της κουλτούρας. Σύντομα, τα πρώτα βήματα θα γίνουν προς την κατεύθυνση μιας νέας οικονομίας της ζωής. Σύντομα, οι νέοι οδοδείχτες θα τοποθετηθούν, υποδεικνύοντας το δρόμο προς τα εμπρός για την ανθρωπότητα. Στην αρχή, οι αλλαγές θα είναι βαθμιαίες αλλά, τελικά, με επιταχυνόμενη ορμή, όλα θα πλαστούν εκ νέου.

Aς εξετάσουμε τη φύση των στοιχείων που θα αποτελέσουν το καινούργιο πολιτισμό. H προέχουσα τάση των νέων καιρών θα είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ορθών ανθρωπίνων σχέσεων, για την έκφραση της αγαθής πρόθεσης. Mια τεράστια μετάθεση της έμφασης από το άτομο στην ομάδα θα αναπροσανατολίσει την ανθρωπότητα προς πιο καρποφόρες κατευθύνσεις που θα καθρεφτιστούν στη δημιουργία δομών πιο σύμφωνων με το Σχέδιο του Θεού. Ένα περαιτέρω χαρακτηριστικό της μελλοντικής εποχής θα είναι η επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει καλύτερα τη φύση του Θεού και να έρθει σε στενότερη σχέση με το Θείο. Ο στόχος αυτός, από δευτερεύων που είναι σήμερα, θα γίνει ο πρωταρχικός στη ζωή εκατομμυρίων. Τούτη η καινούργια προσέγγιση του Θεού θα συνοδευτεί από μια νέα ευλάβεια για όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, φέρνοντας έτσι τους ανθρώπους σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τα κατώτερα του ανθρώπου βασίλεια. Η καινούργια αυτή αίσθηση ευθύνης προς αυτά θα επιταχύνει την εξέλιξή τους και θα υπηρετήσει, έτσι, το Σχέδιο.

Πριν περάσει πολύς καιρός, μια νέα προσέγγιση στην επιστήμη θα ανοίξει το δρόμο για μια πλήρη αναπροσαρμογή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στην πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται. H καινούργια επιστήμη θα δείξει στην ανθρωπότητα ότι τα πάντα είναι Ένα, ότι κάθε κερματισμένο μέρος που αντιλαμβανόμαστε συνδέεται άρρηκτα με όλα τα άλλα, ότι αυτή η σχέση διέπεται από ορισμένους μαθηματικά καθορισμένους νόμους και ότι μέσα σε κάθε μικρό κομμάτι υπάρχουν οι δυνατότητες του Όλου. Αυτή η καινούργια γνώση θα μεταμορφώσει τον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τον κόσμο και τους συνανθρώπους τους και θα τους επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο Θεός και ο άνθρωπος είναι Ένα. Έτσι, η νέα επιστήμη θα καταδείξει τη θεϊκότητα του ανθρώπου και θα οδηγήσει στην καθιέρωση της Νέας Παγκόσμιας Θρησκείας. Tο αρχαίο σχίσμα μεταξύ θρησκείας και επιστήμης θα γεφυρωθεί και μια πρωτόγνωρη ώθηση θα δοθεί στην πνευματική ανάπτυξη.

Σ' αυτό το γόνιμο κλίμα, οι κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου θα ξεδιπλωθούν φυσικά κι αβίαστα και οι αχανείς δυνατότητες του νου του θα κατακτήσουν το χώρο και το χρόνο θέτοντας υπό τον έλεγχό του τις ενέργειες του ίδιου του σύμπαντος. Tα πλούτη του ανθρώπινου πνεύματος είναι απεριόριστα. Σ' ένα κρεσέντο αποκαλύψεων, η δόξα των αθέατων κόσμων θα αποκαλυφθεί στο κατάπληκτο βλέμμα του ανθρώπου που θα συνειδητοποιήσει το πλήρες μέγεθος της θείας δημιουργίας.

Όλα αυτά περιμένουν τον άνθρωπο καθώς αυτός στέκεται στα πρόθυρα της υδροχοϊκής εμπειρίας. Tα ύδατα της ζωής του Υδροχόου, διοχετευόμενα στον άνθρωπο απ' τον Χριστό, θΆ αφυπνίσουν μέσα του τη λανθάνουσα θεία συνείδηση και θα τον αναδείξουν ως τον Θεό που είναι. Mε τη σοφή καθοδήγηση του Χριστού και των Αδελφών Tου ο άνθρωπος θα επιτύχει το πλήρες ανάστημα της αποκαλυμμένης θεϊκότητας που εκ γενετής του ανήκει, αν μονάχα το ήξερε.

Από το ένα στάδιο στο άλλο, τον έναν αιώνα μετά τον άλλο, ο άνθρωπος θα οικοδομήσει έναν πολιτισμό που θα καταδεικνύει την αυξανόμενη εκδήλωση της θεϊκότητάς του· μια κουλτούρα όπου η ομορφιά της θείας δημιουργίας θα εκφράζεται σΆ όλες τις όψεις της, έναν καθρέφτη όπου οι Ιδέες του Θεού θα αντανακλώνται σ' όλη τους τη δόξα.

Έτσι ο άνθρωπος θα πάρει την αληθινή του θέση στην τάξη των πραγμάτων, σύμφωνα με το Θεϊκό Σχέδιο. Έτσι, με την έμπνευση του Χριστού, τούτο τον κόσμο -- τον διαιρεμένο από το φόβο, το δόγμα και το μίσος – θα τον μεταμορφώσει σ' έναν όπου θα κυβερνά ο Νόμος της Αγάπης, όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι αδέρφια, όπου αυτά που θ' απασχολούν την προσοχή τού ανθρώπου και θα ρυθμίζουν τη ζωή του θα είναι όλα όσα ανήκουν στη θεία φύση. Έτσι τα όνειρα του ανθρώπου για θέωση θα πραγματοποιηθούν, οι δυνατότητές του θα επιτευχθούν, το πεπρωμένο του θα εκπληρωθεί.


Το παραπάνω άρθρο που γράφτηκε από τον Δάσκαλο μέσω του Μπέντζαμιν Κρεμ το 1982, παραμένει ιδιαίτερα εύστοχο ακόμα και σήμερα και ταιριάζει απόλυτα με το βασικό αφιέρωμα του συγκεκριμένου τεύχους του περιοδικού Share International. Ως εκ τούτου, οι συντάκτες του περιοδικού αποφάσισαν, με την έγκριση του Δασκάλου, να το επαναλάβουν. Σημειώνεται ότι, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην εισαγωγή του παραπάνω αφιερώματος [στα Αγγλικά], μπορούμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται τώρα στην [αρχή] της Εποχής του Υδροχόου.


[Αυτό το άρθρο, μεταφρασμένο από το περιοδικό Share International του τεύχους Μαΐου του 2014, είναι από ένα ανώτερο μέλος της Ιεραρχίας των Δασκάλων της Σοφίας. Το όνομά Του, γνωστό στους κύκλους του εσωτερισμού, δεν αποκαλύπτεται ακόμα. Ο Benjamin Creme, κύριος ομιλητής για την εμφάνιση του Μαϊτρέγια, βρίσκεται σε σταθερή τηλεπαθητική επαφή με Αυτόν το Δάσκαλο, ο οποίος του υπαγόρευσε το άρθρο Του.]

* * *