ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με τον Μπέντζαμιν Κρεμ. Eπιλεγμένες και μεταφρασμένες από το τεύχος Μαρτίου του 2017 του περιοδικού Share International.   Παρακαλώ σημειώστε ότι είναι αποσπάσματα ερωτήσεων και απαντήσεων που έγιναν σε διαλέξεις του Μπέντζαμιν Κρεμ.


Αγ. Φραγκίσκος, ΗΠΑ, Νοέμβριος 1995

Ε: Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές μας τάσεις η τα καταπιεσμένα συναισθήματα του παρελθόντος;

Α:  Με την εκ νέου ευθυγράμμιση των ταυτίσεων μας. Όσο περισσότερο ταυτιζόμαστε με τον Εαυτό και όχι με τα οχήματα (φορείς) του Εαυτού  - τα σωματικά, αστρικά (συναισθηματικά) και νοητικά σώματα - τόσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από τις αρνητικές τάσεις. Οι αρνητικές τάσεις είναι το  αποτέλεσμα λανθασμένης ταύτισης. Ταυτιζόμαστε με αυτό που αισθανόμαστε, και αισθανόμαστε κυρίως αρνητικά. Αισθανόμαστε πληγωμένοι, αισθανόμαστε δυσάρεστα, αισθανόμαστε άσπλαχνα, αισθανόμαστε θυμό και αισθανόμαστε ότι όλα αυτά είναι αληθινά. Το εκλαμβάνουμε σαν δεδομένο ότι όλα αυτά είναι αληθινά. Δεν είναι αληθινά. Αυτά είναι απλά συναισθήματα που μας διαπερνούν. Δεν τα αισθανόσασταν χθες. Ίσως δεν θα τα αισθανθείτε αύριο. Τότε που είναι η αλήθεια; Εάν κάτι δεν έχει διάρκεια δεν είναι αληθινό. Είναι παροδικό.

Όταν ταυτίζεστε με ένα συναίσθημα το κάνετε να διαρκεί. Το μεγαλώνετε μέσα σας - για παράδειγμα, η αρνητική τάση για αυτο-λύπηση, που είναι ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο. Η αυτο-λύπηση είναι μια πολύ αρνητική εμπειρία. Επειδή συνεχίζεται χωρίς διακοπή, όλα όσα φέρνει επιστρέφουν στον άνθρωπο. Έτσι δημιουργείται η αρνητικότητα. Εάν ταυτιστείς μαζί της (με την αυτο-λύπηση), απλά τη δυναμώνεις.  Αντ' αυτού, μπορείτε όταν την αισθανθείτε να πείτε «Αυτό δεν είμαι εγώ». Ποιος βιώνει αυτή την αυτό-λύπηση; Βρείτε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την εμπειρία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό - όχι τι βιώνεις, αλλά ποιος έχει την εμπειρία. Εσύ είσαι αυτό που είναι ζωτικής σημασίας.

Εσύ, σαν ο Εαυτός πίσω από την εμπειρία είναι το ζωτικό μέρος που πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί Του. Όχι «Γιατί πάντα υποβιβάζομαι;», «Γιατί έχω θλίψη για μένα;», «Γιατί έχω όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα;», «Γιατί κανείς δεν με συμπαθεί;», «Γιατί είμαι ανεπιτυχής;», «Γιατί δεν είμαι ο Ωνάσης η ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;» Ο καθένας μας, κάποια στιγμή, αισθάνεται αυτο-λύπηση και όλο αυτό είναι μια χίμαιρα. Είσαι ένας θεός, ένα τεράστιο θεϊκό πλάσμα με, δυνητικά, όλη τη σοφία, ισχύ και αγάπη του Θεού. Βρίσκονται στο δυναμικό σου. Αλλά πρέπει να εκδηλωθούν.

Το μόνο πράγμα που τα εμποδίζει να εκδηλωθούν είναι τα αρνητικά αισθήματα ανεπάρκειας, αυτο-λύπησης, απληστίας και ιδιοτέλειας. Το μεγαλύτερο αμάρτημα, το νούμερο ένα, το πιο τραχύ είδος αίρεσης, είναι η αίσθηση του διαχωρισμού. Αυτό είναι η κυρίαρχη αίρεση. Ξεφορτωθείτε την αίσθηση διαχωρισμού και θα έχετε απαλλαγεί από όλες τις αρνητικές τάσεις. Είναι αποτέλεσμα του να νοιώθεις ότι είσαι ξεχωριστός και ότι όλοι εκεί έξω σε υπονομεύουν. Φυσικά, καταπιέζουμε αυτά τα συναισθήματα επειδή είναι οδυνηρά. Αυτός είναι ο λόγος της καταπίεσης των συναισθημάτων. Επιτρέψτε σ' αυτά να έρθουν στην επιφάνεια. Κοιτάξτε τα και αναρωτηθείτε. «Αυτά είμαι εγώ;», «Φυσικά δεν είμαι εγώ». Αποστασιοποιηθείτε από αυτά και θα σβήσουν από έλλειψη τροφοδότησης.

Όσο περισσότερο εστιάζεστε στα αρνητικά σας συναισθήματα, τόσο περισσότερο τα τρέφετε. Τους δίνετε ενέργεια. Σε οτιδήποτε δίνετε ενέργεια, αυτό τροφοδοτείται. Εάν ξεκολλήσετε από αυτά, δεν θα τους δίνετε, πια, τροφή. Πείτε στον εαυτό σας «Αυτό δεν είμαι εγώ. Δεν είμαι εγώ.»  Τότε δημιουργείτε μια απόσταση μεταξύ των συναισθημάτων και εσάς, και, βαθμιαία, τα συναισθήματα "μαραίνονται" και πεθαίνουν επειδή σταματάτε να τα τρέφετε. Αυτός είναι ο τρόπος για να ενεργήσετε χωρίς καταπίεση. Η καταπίεση δεν ωφελεί, όπως ούτε η αχαλίνωτη απόλαυση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε καταπιέζουν τα συναισθήματα τους ή τα απολαμβάνουν χωρίς μέτρο. Οι ψυχολόγοι διδάσκουν «Βγάλτα όλα έξω! Έκφρασε τον θυμό σου! Έλα κλώτσα την πόρτα!» Αυτά είναι γελοία. Είναι βλακώδη. Το θέμα δεν είναι να αρνηθείτε τα συναισθήματα, αλλά απλώς να τα παρατηρήσετε χωρίς να προσπαθήσετε να τα ξεφορτωθείτε, χωρίς να τα υποβιβάσετε,  χωρίς να σκέφτεστε «Δεν πρέπει να αισθάνομαι έτσι.  Είναι λάθος. Είναι άσχημο.» Απλά παρατηρήστε τα. Εάν τα κοιτάξετε χωρίς να τα καταδικάζετε, αλλά ούτε να εντρυφήσετε σε αυτά, δεν τους δίνετε ενέργεια. Απλά τα παρατηρείτε, και αν τα κοιτάτε με τον σωστό τρόπο, χωρίς άρνηση, χωρίς καταπίεση, σβήνουν. Αποδυναμώνετε τη δέσμευση που εξασκούν επάνω σας. Όσο περισσότερο εξασκείτε αυτόν τον τρόπο, τόσο περισσότερο αδύναμη γίνεται η σύνδεση με την αρνητικότητα. Τότε ελευθερώνεστε. Είναι το μόνο είδος ελευθερίας που μπορείτε να έχετε.


Τόκυο. Ιαπωνία 2008.

Ε: Άραγε ο Μαϊτρέγια έρχεται για να αλλάξει τον κόσμο η απλά για να τον κάνει καλύτερο;

Α: Όχι. Αυτό είναι δική σας δουλειά. Ο Μαϊτρέγια δεν έρχεται για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Ο Μαϊτρέγια και οι Δάσκαλοι θα μας βοηθήσουν να το πραγματοποιήσουμε, αν εμείς πράξουμε ότι είναι σωστό. Εάν εκπληρώσουμε τον νόμο. Εάν παραιτηθούμε από το παρελθόν μας, αυτό της εποχής των Ιχθύων, στο οποίο είμαστε γαντζωμένοι. (Είμαστε γαντζωμένοι) στις επενδύσεις μας, στο χρήμα μας, στη σχετική μας δύναμη και στη μικρή μας ανωτερότητα σαν αναπτυγμένες χώρες. Τα εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά, τα οποία έχουν συνέπεια την ανθρώπινη δυστυχία που υπάρχει σ' όλον τον κόσμο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή τα τελευταία 34 έτη θα μπορούσαμε να είχαμε επιτρέψει στον Μαϊτρέγια να παρουσιαστεί δημόσια στον καθημερινό κόσμο αναγγέλλοντας ο Ίδιος την Παρουσία Του ανάμεσα μας. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε αυτό που είναι η θεϊκότητα μας. Όταν λέω τα πρώτα βήματα προς τη θεϊκότητα μας ακούγεται τεράστιο εγχείρημα. Πως γίνεται αυτό; Φαίνεται ότι ζητάω ένα πελώριο πράγμα. Καθόλου. Είναι απλό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την αλήθεια, προς τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε την ανθρωπότητα σαν ένα, σαν μια ομάδα. Σαν αδελφοί και αδελφές μιας μεγάλης ομάδας, που ονομάζεται ανθρωπότητα -ανεξάρτητα από τις διαφορές σε χρώμα, θρησκεία, παραδόσεις, και τα λοιπά, που είναι επιφανειακά χαρακτηριστικά. Η βασική αλήθεια είναι η ενότητα της ανθρωπότητας. Το πρώτο βήμα, όπως είπε ο Μαϊτρέγια, το πρώτο βήμα προς το μοίρασμα από κοινού είναι το πρώτο βήμα προς τη θεϊκότητα σας. Λέει «Όταν μοιράζεσαι αναγνωρίζεις τον Θεό στο αδελφό σου.» Το μοίρασμα είναι θεϊκό. Η δικαιοσύνη είναι θεϊκή. Κάνε πράξη το μοίρασμα από κοινού και τη δικαιοσύνη στον κόσμο και είσελθε στην θεϊκότητα σου.


Τόκυο, Ιαπωνία, 2004

Ε: Μήπως ο Μαϊτρέγια είναι το πνεύμα κάθε ανθρώπινου όντος;

Α: Πράγματι αυτό είναι. Ο Μαϊτρέγια, όντας ο Χριστός, ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος, και  ενσωματώνοντας την ενέργεια της Αγάπης, είναι σε θέση να είναι ο πυρήνας της αγάπης στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Όταν λέει «Είμαι μαζί σας και μέσα σας» είναι αληθινό κυριολεκτικά. «Ζητώ να εκφράσω αυτό που είμαι μέσα από εσάς. Γι αυτό έρχομαι.»  Γι αυτό χρειαζόμαστε τον Μαϊτρέγια. Χρειαζόμαστε την παρουσία του Μαϊτρέγια. Χρειαζόμαστε την παρουσία της Χριστικής Αρχής, αυτό που Αυτός είναι, για να μας δείξει με ποιό τρόπο θα ζούμε ώστε το Σχέδιο της εξέλιξης που βρίσκεται στο μυαλό του πλανητικού μας Λόγου να λειτουργήσει με τον ορθό τρόπο.Διαβάστε το άρθρο του Δασκάλου από το ίδιο τεύχος  | Άλλες ερωταπαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ

* * *