ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με τον Μπέντζαμιν Κρεμ. Μεταφρασμένες από το τεύχος του Ιουλίου - Αυγούστου του 2011 του περιοδικού Share International.

Ε: Σε πόσες τηλεοπτικές συνεντεύξεις έχει πάρει μέρος ο Μαϊτρέγια μέχρι σήμερα;
Α: Σε 29 στις ΗΠΑ και 9 στο Μεξικό, σύνολο 38 (μέχρι την 12η Μαΐου του 2011).

Ε:  Ο Μαϊτρέγια έχει πει ότι οι Παλαιστίνιοι θ' αποκτήσουν την δική τους πατρίδα. Σε πολλές από τις ειρηνευτικές προτάσεις για τη Μέση Ανατολή, το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος φαίνεται να περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σ' αυτό με την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συνθήκης του Όσλο το 1993. Αν και η εν λόγω περιοχή (η Γάζα και η Δυτική Όχθη) είναι μόνο το 22 τοις εκατό της αρχικής έκτασης που είχε το Παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ προσαρτά περεταίρω παλαιστινιακά εδάφη μέσω των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνεπώς, τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν περιορίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό της αρχικής τους έκτασης, περίπου στο 11 τοις εκατό - στη Γάζα και σε μερικά «Μπαντουστάν» [Στμ: Περίκλειστες κοινότητες εγχρώμων στη Ν. Αφρική του απαρτχάιντ]  στη Δυτική Όχθη.
Η αντίληψή μου ήταν πάντα ότι η Ιεραρχία σκέφτεται για κάποια επίλυση στη βάση δύο κρατών, στην οποία Παλαιστίνη και Ισραήλ συνυπάρχουν πλάι-πλάι. Είναι σωστό αυτό;
Α. Ναι, οι πληροφορίες μου είναι ότι η ισραηλινή «προσφορά» προς το παρόν ανέρχεται στο 26 τοις εκατό του αρχικού παλαιστινιακού εδάφους. Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι αυτή παραχωρεί στους Παλαιστίνιους το 80 τοις εκατό των πρώην εδαφών τους, το οποίο είναι προφανώς αναληθές. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρηνική λύση. Η άποψή μου, εδώ και πολλά χρόνια, είναι ότι για να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή εδαφών με στόχο την διαρκή ειρήνη, απαιτείται το βάρος της νουθεσίας του ίδιου του Μαϊτρέγια.

Ε: Άραγε, η Ιεραρχία συνεχίζει να θεωρεί αυτή τη λύση της συνύπαρξης των δύο κρατών ως ρεαλιστική επιλογή, τώρα που το Ισραήλ εξακολουθεί να προσαρτά παλαιστινιακά εδάφη;
Α: Ναι.

Ε: Θα έπρεπε  να εκκενωθούν οι παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη (και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ), ώστε μια δίκαιη συνθήκη ειρήνης να καταστεί εφικτή;
Α: Ναι.

Ε: Ορισμένοι όμιλοι και οργανώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων κάνουν έκκληση για λύση ενός κράτους στο οποίο όλοι οι πολίτες, Εβραίοι και Παλαιστίνιοι, θα έχουν τα ίδια δημοκρατικά δικαιώματα σε μια ενωμένη χώρα. Πώς βλέπει η Ιεραρχία μια τέτοια λύση;
Α: Είναι εξαιρετική λύση, αλλά μάλλον ανέφικτη. Ως εκ τούτου, η Ιεραρχία είναι υπέρ μιας λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ε: Μήπως η 'Αραβική Άνοιξη' [Στμ: οι εξεγέρσεις των Αραβικών λαών] θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των Παλαιστινίων;
Α: Ναι, ήδη έχει αρχίσει να έχει.

Ε: Σε πολλές χώρες τα λαϊκίζοντα-ρατσιστικά πολιτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος όπως ποτέ πριν. Η μετανάστευση θεωρείται από πολλούς ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά κράτη, και οι συνοριακές γραμμές, οι οποίες άνοιξαν τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να κλείσουν και πάλι. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο γενναιόδωροι με τον Αναπτυσσόμενο κόσμο ώστε να λύσουν πρώτα τα δικά τους προβλήματα. Πώς πρέπει να χειριστούμε αυτά τα λαϊκίστικα-ρατσιστικά πολιτικά κόμματα; Ορισμένοι ειλικρινείς πολιτικοί (υπάρχουν!) είναι εντελώς απελπισμένοι επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν τα μέσα για την αντιμετώπιση των προτάσεων αυτών των λαϊκιστών που εμφανίζονται με εύκολες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.
Α: Θα χρειαστεί ο ίδιος ο Μαϊτρέγια να δώσει την «απάντηση» σε αυτό το ιδιαίτερα επίμαχο πρόβλημα. Το θεμελιώδες ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του μοιράσματος από κοινού.

Ε: Μια ασθένεια γνωστή ως «σύνδρομο γνέφει» εμφανίστηκε στο Σουδάν στη δεκαετία του 1980. Εξακολουθεί να είναι ανίατη· η ιατρική επιστήμη αγωνίζεται να κατανοήσει την αιτία της. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας από πέντε ετών μέχρι αργά στην εφηβεία, και προκαλεί κρίσεις επιληπτικού τύπου, εγκεφαλική βλάβη και καχεκτική ανάπτυξη. Περίπου το 93 τοις εκατό των πασχόντων έχουν επίσης τη νόσο της ογκοκέρκωσης. Αποκαλείται «γνέφει» διότι τα παιδιά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παραμένουν σε μια λίγο πολύ μόνιμη κατάσταση ύπνου. Έχει πλέον εξαπλωθεί σε Τανζανία και Ουγκάντα.
Θα μπορούσατε εσείς ή ο Δάσκαλός σας να μας διαφωτίσετε για τις αιτίες της;
Α: Πρόκειται για ακόμα μια από τις τραγικές συνέπειες της ογκοκέρκωσης.

Ε: Είναι ο συνταγματάρχης Καντάφι ακόμα ζωντανός;
Α: Ναι.

Ε: Είναι Καντάφι παράφρων;
Α: Δεν είναι απαραίτητα κλινικά παράφρων, αλλά ζει σε βαθιά ψευδαίσθηση.

Ε: Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο νους του Προέδρου Ασάντ της Συρίας;
Α: Μάλλον σε ανησυχία!

Ε: Η ελεύθερη βούληση είναι ιερή και απαραβίαστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια όρια σε αυτή την ελεύθερη βούληση; Για παράδειγμα, τι γίνεται αν κάποιος προτίθεται να σκοτώσει τον εαυτό του; Θα καλείτο η αστυνομία και θα έπρεπε να τον αποτρέψει. Μήπως οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουμε, υπό τέτοιες συνθήκες ή μήπως η ελεύθερη βούληση είναι απαραβίαστη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σ' όλες τις περιστάσεις, όσο δεν προκαλεί κακό στους άλλους. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, αρκεί να μη βλάπτουν κάποιον άλλο;
Α. Η ελεύθερη βούληση της ανθρωπότητας θεωρείται από τους Δασκάλους, σαν ιερή και Αυτοί δεν την παραβιάζουν ποτέ. Αυτό περιορίζει το βαθμό στον οποίο οι Δάσκαλοι μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο Νόμος. Η ανθρωπότητα η ίδια έχει περιορισμένη ελεύθερη βούληση, ανάλογα με το επίπεδο της εξέλιξης του ατόμου. Όσο περισσότερο εξελίσσεται, τόσο περισσότερο αυτός ο άνθρωπος θα ενεργεί στα πλαίσια του νόμου και έτσι αποκτά ελεύθερη βούληση· όσο λιγότερο εξελιγμένο είναι το άτομο, τόσο λιγότερο αυτός ή αυτή ζει στα πλαίσια του νόμου της αιτίας και αποτελέσματος - του κάρμα - και έτσι έχει λιγότερο έλεγχο πάνω του.

Ε: Ήμουνα ένας από αυτούς που υποστήριζαν και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την ανάδυση του Μαϊτρέγια από το 1988, και σεβόμουν και συμφωνούσα με τα περισσότερα από όσα είχα διαβάσει από σας.
Θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τηλεοπτικό σταθμό που μεταδίδει τις συνεντεύξεις του Μαϊτρέγια ώστε να μπορέσουμε να τις παρακολουθήσουμε. Κάθε μήνα περιμένω μήπως δώσετε αυτές τις πληροφορίες στο περιοδικό Share International ή στο διαδίκτυο. Ειλικρινά, έχω να σας πω ότι έχασα την πίστη μου.
Α: Συχνά αποστέλλονται στο Share International ερωτήσεις που διατυπώνονται με τον τρόπο αυτό και κάθε φορά προσπαθώ να τις απαντήσω, αλλά η απάντηση που δίνω δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική ή λογική για πολλούς ανθρώπους. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω ξανά.
Ο Μαϊτρέγια εργάζεται τώρα δημοσίως στον κόσμο. Δηλαδή, βγαίνει στην τηλεόραση και μιλά ή απαντά σε ερωτήσεις, χωρίς κάποια στιγμή να ισχυρίζεται ότι είναι ο Μαϊτρέγια ή οποιοσδήποτε άλλος, απλά εμφανίζεται σαν ένας από εμάς. Είναι «ινκόγκνιτο», δηλαδή, η ταυτότητα του είναι μυστική. Δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι του στυλ 'βρες τον Δάσκαλο', αλλά για μια κίνηση που κάνει γνωστό ότι ένας τέτοιος Δάσκαλος υπάρχει και ότι αυτές είναι οι προτεραιότητές του - μοίρασμα από κοινού, δικαιοσύνη και  ειρήνη. Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ανταποκριθούν (και το κάνουν ήδη) στις ιδέες Του, που θα περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο αυτούς που συντονίζονται μ' αυτές. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται από τον Μαϊτρέγια μια τεράστια παγκόσμια κοινή γνώμη. (Πώς νομίζετε ότι, για παράδειγμα, η «αραβική άνοιξη» εκδηλώθηκε;). Ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, αυτή τη στιγμή, αν Τον αναγνωρίζουν ως τον Μαϊτρέγια ή όχι αλλά ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις βασικές ανάγκες και δράσεις από την πλευρά μας που θα σώσουν τον κόσμο και να ενισχύσουν το νέο πολιτισμό. Δεν έχει καμία σημασία το αν θα αναγνωρίσετε κάποιον ως τον Μαϊτρέγια ή όχι, αλλά ότι στέκεστε στο πλευρό Του και ανταποκρίνεστε στις ιδέες Του. Όταν αρκετοί άνθρωποι ανταποκριθούν με αυτό τον τρόπο, θα ανακοινωθεί η Ημέρα της Αναγγελίας και εκείνη την ημέρα, για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, ο Μαϊτρέγια θα κάνει γνωστή την πραγματική Του ταυτότητα και το κύρος Του, χωρίς να παραβιάζει την ανθρώπινη ελεύθερη βούληση. Αυτό είναι το σχέδιο του Μαϊτρέγια, όχι το δικό μου, και ελπίζω ότι αυτό εξηγεί γιατί δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα ή σταθμό που Εκείνος ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιεί.
  


 Διαβάστε το άρθρο του Δασκάλου από το ίδιο τεύχος | Άλλες ερωταπαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ

 

* * *