Ελληνικές σελίδες από το περιοδικό Share International | Αποσπάσματα πάνω σε ένα κοινό θέμα | Η φωνή & η βούληση των λαών

Η ανάγκη για αλλαγή - σταχυολογήματα


Παρουσιάζουμε μια επιλογή αποσπασμάτων πάνω στο θέμα της 'Ανάγκης για αλλαγή' του Μαϊτρέγια (από το βιβλίο 'Μηνύματα από τον Μαϊτρέγια τον Χριστό'), του Δασκάλου του Μπέντζαμιν Κρεμ (από το βιβλίο 'Ένας Δάσκαλος Ομιλεί') και από τα κατά καιρούς άρθρα του Μπέντζαμιν Κρεμ. Η επιλογή αυτή παρουσιάστηκε στο τεύχος Μαΐου του 2011 του περιοδικού Share International.


Σύντομα, ο κόσμος θα γνωρίσει με βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι οφείλουν να μοιράζονται από κοινού τους πόρους, αλλιώς θα χαθούν. Ο Μαϊτρέγια δεν θα χάσει χρόνο στην προσπάθεια Του να κατανοήσουν όλοι την αλήθεια αυτή. Θα δείξει στους ανθρώπους ότι ο κόσμος ανήκει σε όλους - πλούσιους και φτωχούς, ισχυρούς και στερημένους, λευκούς και έγχρωμους. Θα καταστήσει σαφή την ανάγκη για συντονισμένη δράση με σκοπό το ξεπέρασμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα, και θα δείξει το δρόμο για την επίλυσή τους. Καλώντας όλους να αποδεχτούν την ανάγκη για αλλαγή, Εκείνος θα επιταχύνει την ευγενή προσδοκία και θα εστιάσει τη βούληση των ανθρώπων παντού για να εφαρμοστεί το δίκαιο. Έτσι, Αυτός θα ενώσει όλους εκείνους που αναζητούν την καθιέρωση καλύτερων δομών μέσω των οποίων θα μπορέσει να εκφραστεί η θεία ουσία του ανθρώπου· και από αυτό το πλήθος θα βγει μια βροντερή φωνή που δεν έχει ξανακούσει ποτέ αυτή η Γη, μια κραυγή για δικαιοσύνη και αλήθεια, ελευθερία και ειρήνη.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ, από 'Το μέλλον μας προσκαλεί')

Ο ερχομός Του Μαϊτρέγια σχετίζεται με την παγκόσμια αλλαγή: αλλαγή στην κατανόηση μας για τις ανάγκες του πλανήτη, την οικολογική ισορροπία, όπως επίσης και για αλλαγή στα οικονομικά μας συστήματα ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν επαρκές φαγητό και να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες τους σωστά. Γίνεται για την αλλαγή στις σχέσεις των ανθρώπων όπου και αν βρίσκονται. Η αληθινή κατανόηση της ενότητας της ανθρωπότητας θα δείξει την απόλυτη ανάγκη για αυτή τη θεμελιώδη μετατροπή. Αποτελεί την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου.
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η Αφύπνιση της Ανθρωπότητας' σελ 64 ή 69 του ηλεκτρον. αρχείου)

Ο Ερχομός Μου αφυπνίζει στον άνθρωπο πόθο για αλλαγή, πόθο για βελτίωση, όπως και αν αυτός εκφράζεται. Οι ενέργειές Μου γεννούν στον άνθρωπο θεϊκή δυσαρέσκεια. Κάθε τι άχρηστο στις δομές μας πρέπει να χαθεί. Υπάρχουν πολλά τέτοια που είναι ανάξια του ανθρώπου σήμερα.
Ο άνθρωπος είναι αναδυόμενος Θεός και γι' αυτό έχει ανάγκη να διαμορφώσει τρόπους ζωής που θα επιτρέψουν σε αυτόν το Θεό να ανθίσει. Πώς μπορείτε να είστε ευχαριστημένοι με τους τρόπους διαβίωσης που εντός τους τώρα ζείτε: όταν εκατομμύρια λιμοκτονούν και πεθαίνουν μες στην αθλιότητα· όταν οι πλούσιοι περιφέρουν επιδεικτικά τα πλούτη τους μπρος στους φτωχούς· όταν κάθε άνθρωπος είναι εχθρός του πλησίον του· όταν κανείς δεν εμπιστεύεται τον αδερφό του; Για πόσο ακόμα πρέπει να ζήσετε έτσι, φίλοι Μου; Για πόσο ακόμα μπορείτε να βαστάξετε αυτόν τον ξεπεσμό;
Το σχέδιό Μου και το καθήκον Μου είναι να σας αποκαλύψω ένα νέο δρόμο, ένα δρόμο που πάει εμπρός, και που θα επιτρέψει να λάμψει η θεία ουσία στον άνθρωπο. Γι' αυτό σας ομιλώ με σοβαρότητα, φίλοι κι αδερφοί Μου. Αφουγκραστείτε με προσοχή τα λόγια Μου. Ο άνθρωπος δεν γίνεται παρά ν' αλλάξει ή να πεθάνει· άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όταν το κατανοήσετε αυτό, θα κάνετε πρόθυμα δική σας την Υπόθεσή Μου και θα δείξετε πως για τον άνθρωπο υπάρχει ένα μέλλον λουσμένο στο Φως.
(Ο Μαϊτρέγια από το μήνυμα αρ. 81)

Όταν ακούσετε την έκκληση για νέο ξεκίνημα είθε να βρεθείτε στην πρώτη γραμμή εκείνων που υποστηρίζουν την αλλαγή, είθε με χαρά να περιορίσετε τις απαιτήσεις σας στη ζωή ώστε άλλοι άνθρωποι, κι' αυτοί επίσης, να ζήσουν. Μόνον έτσι ο κόσμος μπορεί να λυτρωθεί και να επιστρέψει πάλι προς την κατεύθυνση του Σχεδίου.
Κανείς δεν πρέπει να φοβάται ότι η ζωή μας θα αναστατωθεί καθολικά στο άμεσο μέλλον: ελάχιστη, πράγματι, θα είναι η διαταραχή αυτή, καθώς οι απαραίτητες αλλαγές θα μετατρέπουν την υφιστάμενη τάξη προσεκτικά βήμα με βήμα. Ποτέ πριν η ανάγκη για αλλαγή δεν ήταν τόσο επείγουσα και τόσο εμφανής. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος αντιλήφθηκε τον κίνδυνο της αδράνειας, και στέκεται έτοιμος να ανοίξει την καρδιά του στα δεινά των αδελφών του και στο μέλλον του πλανήτη του.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ, από το 'Αντανακλάσεις του Θείου')

Ο Μαϊτρέγια θα σκιαγραφήσει την ευρεία γενική κατεύθυνση (που πρέπει να ακολουθήσει) ο τρόπος σκέψης μας. Δηλαδή: αίσθηση της ενότητας της ανθρωπότητας, απόλυτη αναγκαιότητα του να μοιραζόμαστε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του κόσμου και τερματισμό των πολέμων και της τρομοκρατίας σαν τρόπους επίλυσης των διεθνών προβλημάτων. Όταν δείξουμε ότι αυτά τα κατανοούμε, θα μας προσφερθεί όση βοήθεια και συμβουλές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά πρέπει να επιθυμούμε τις αλλαγές από μόνοι μας, να κάνουμε αυτές τις αλλαγές με προθυμία και ευχαρίστηση. Οι Δάσκαλοι δεν έρχονται για να μας πουν τι θα κάνουμε. Ο Μαϊτρέγια έχει πει: «Εγώ είμαι ο Αρχιτέκτονας, μόνο, του Σχεδίου. Εσείς, αδελφοί και φίλοι Μου, είστε οι πρόθυμοι χτίστες του Λαμπρού Ναού της Αλήθειας». Ο ναός της αλήθειας είναι ο νέος πολιτισμός.
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η Αφύπνιση της Ανθρωπότητας' σελ 47 ή 52 του ηλεκτρον. αρχείου)

Όταν δείτε τα πρόσωπά Μας, θα δείτε επίσης την αρχή της περιόδου των αλλαγών που θα μεταμορφώσουν τον πλανήτη. Δεν θα γίνουν όλες με τη μία, αλλά σύντομα η πρώτη ισχυρή κρούση για δικαιοσύνη και ελευθερία θα χτυπήσει, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη ορμή καθώς οι μήνες και τα χρόνια περνούν. Με τον καιρό, όλα θα ανανεωθούν και οι λαοί του κόσμου θα αναπνέουν καθαρότερο και συνετότερο αέρα.
Θάρρος απαιτείται για αυτό το μνημειώδες έργο. Πολλές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εύκολο δεν είναι να αλλάξει ριζικά ένας κόσμος, ούτε να χτιστεί ένας καινούργιος πάνω στα ερείπια του παρελθόντος. Έχετε θάρρος, λοιπόν, και ανοικοδομήστε τον κόσμο σας. Βάλτε το φόβο στην άκρη και καλοδεχθείτε το μέλλον με τα χέρια απλωμένα μπροστά.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ, από το 'Ο δρόμος προς το μέλλον')

Πολλοί στον κόσμο τώρα αναγνωρίζουν την ανάγκη γι' αλλαγή, αναγνωρίζουν πως η από κοινού Μοιρασιά και η Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις για την πρόοδο του ανθρώπου. Αυτή η ίδια η συνειδητοποίηση θα αλλάξει τον κόσμο σας. Πολλοί υπάρχουν, ωστόσο, που λησμονούν ότι ο άνθρωπος είναι ένας Θεός, ότι μέσα σε όλους τους ανθρώπους κατοικεί αυτό το Θείο Ον, και που επιμένουν να αρνούνται αυτή την Αλήθεια. Κάντε γνωστή, φίλοι Μου, τη θέση που παίρνετε πάνω σε αυτό το θέμα και δείξετε το φως σας μέσα στον κόσμο. Χρειάζομαι όλους εκείνους που μέσα τους το Φως της Αλήθειας λάμπει ακτινοβόλο. Σας κάνω έκκληση. Σας καλώ στο πλευρό Μου. Ελάτε μαζί Μου, φίλοι Μου, και καταυγάστε ένα μονοπάτι Φωτός προς το μέλλον.
(Ο Μαϊτρέγια, από το μήνυμα αρ. 115)

Πρέπει να αλλάξουμε την οικονομική δομή του κόσμου - όχι μόνο επειδή φαίνεται ότι είναι πιο δίκαιο να το κάνουμε, δεδομένου ότι είναι θεμελιωδώς κακή και άδικη· οφείλουμε να την αλλάξουμε, διαφορετικά θα καταστρέψουμε τον κόσμο. Είναι τόσο απλό. Πρέπει να την αλλάξουμε, έτσι ώστε η ανθρωπότητα ν' αρχίσει να ζει όπως εμείς (ως ψυχές) σκοπεύουμε να ζούμε - σε μια κοινωνία που θα βασίζεται στην αρμονία και κατά συνέπεια στην ισορροπία. Αυτή η ισορροπία θα επιφέρει όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του ποιοι και τι πραγματικά είμαστε. Αυτή είναι η κρίση που διερχόμαστε, το σύγχρονο πρόβλημά μας - να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε.
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Αποστολή του Μαϊτρέγια' τόμος 3)

Μια νέα φωνή ακούγεται τώρα στα ανθρώπινα πράγματα, αρθρωμένη από τις ευαίσθητες διάνοιες μερικών από τους ηγέτες των εθνών. Όλο και περισσότερο, αυτή η φωνή θα δίνει έκφραση στις πρώτιστες ανάγκες του καιρού μας: ειρήνη, ανεκτικότητα, συγχώρεση των περασμένων αδικιών, συνεργασία και μοιρασιά προς όφελος όλων. Αυτή η φωνή θα εκπορεύεται από τις καρδιές και το νου όλων εκείνων που αγαπούν τους συνανθρώπους τους, δημιουργώντας μιαν ακατανίκητη απαίτηση για παγκόσμια ανασυγκρότηση και ανανέωση. Αυτή η φωνή είναι η φωνή της νέας εποχής. Είναι η φωνή του Μαϊτρέγια.
Προσθέστε τη φωνή σας σ' ετούτη την ογκούμενη ιαχή για ειρήνη και δικαιοσύνη και αποχτήστε επίγνωση της θέσης σας στην ιστορία. Ένας νέος κόσμος δημιουργείται τώρα κι έχει ανάγκη από τη συμμετοχή όλων: όλοι έχουν ένα ρόλο να παίξουν σ' αυτό το μεγάλο εγχείρημα• κανένας δεν θα πρέπει να αισθάνεται πολύ νέος ή πολύ γέρος για να εκφράσει μεγαλόφωνα τους ευγενείς του πόθους.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'H φωνή του Mαϊτρέγια')

Οι άνθρωποι της γης έχουν αρχίσει να γνωστοποιούν τις ανάγκες τους και ρίχνουν κάτω το τείχος του Βερολίνου, καθώς και τα "Τείχη Βερολίνου" όλων των ανεπτυγμένων κρατών, διεκδικούν το δικαίωμά τους να φάνε, να εργαστούν, να αναθρέψουν τα παιδιά τους εν ειρήνη και με αξιοπρεπείς συνθήκες . Οι απαιτήσεις τους αυτές στο μέλλον θα αυξηθούν. Όταν ο Μαϊτρέγια αναδυθεί θα παρακινήσει και ενδυναμώσει τα αιτήματα των λαών, έως ότου δεν θα υπάρχει καμία κυβέρνηση στη Γη που να μπορεί να σταθεί ενάντια σε αυτές τις απαιτήσεις για ελευθερία, δικαιοσύνη και ορθές σχέσεις. Αν το επόμενο προορισμένο για την ανθρωπότητα εξελικτικό βήμα είναι οι ορθές ανθρώπινες σχέσεις τότε ετούτο πρέπει να επιτευχθεί. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι άνθρωποι το κάνουν να συμβεί. Δεν είναι μια ιδέα η οποία λαμβάνει χώρα αυτόματα. Ο Μαϊτρέγια λέει: "Δεν συμβαίνει τίποτα από μόνο του. Ο άνθρωπος οφείλει να δράσει και να εφαρμόσει τη βούλησή του."
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η μεγάλη προσέγγιση').

Οι άνθρωποι δημιουργούν ομάδες σε κάθε χώρα για να εκδηλώσουν το νέο. Εμπνευσμένοι από αγάπη και πνεύμα αναγκαιότητας προσβλέπουν σ' έναν απλούστερο και συνετότερο κόσμο. Καταλαβαίνουν ότι μέσα από τις ανισορροπίες και τις εντάσεις του παρόντος κόσμου πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερη δικαιοσύνη και αρμονία.
Ξέρουν ότι μετέχουν της θείας φύσης και μπορούν να επιτελέσουν θαύματα μεταλλαγής. Έχουν αίσθηση των αναγκών της εποχής και αφοσιώνονται στην υπηρεσία. Αντιπροσωπεύουν το Αγαθό σε κάθε χώρα.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η νίκη είναι εξασφαλισμένη').

Ο κανονικός ρόλος της ανθρωπότητας είναι να λειτουργεί ως μεταδότης-πομπός πνευματικών δυνάμεων προς τα χαμηλότερα βασίλεια και έτσι να δρα ως συν-εργάτης του Θεού. Αυτό είναι το αληθινό πεπρωμένο μας. Δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε όμως εάν περιορίζουμε την πνευματικότητα μόνο σε μία πτυχή της ζωής - στην θρησκευτική ζωή. Θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε μόνο όταν εκδηλώσουμε αληθινή πνευματικότητα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Οι δομές μας σε αυτές δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες μας και, επομένως, πρέπει να αλλάξουν. Ο Χριστός θα το καταστήσει σαφές, και θα δείξει το δρόμο για τη δημιουργία πολιτικών και οικονομικών δομών που θα επιτρέψουν την πνευματικότητα μας να εκδηλωθεί.
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η Επανεμφάνιση του Χριστού και των Δασκάλων της Σοφίας').

Παιδιά Μου, φίλοι Μου, ήρθα πιο γρήγορα απ' ότι περιμένατε. Αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, πολλά που χρειάζεται ν' αλλάξουν στον κόσμο. Πολλοί πεινούν και πεθαίνουν, πολλοί υποφέρουν χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Έρχομαι να τ' αλλάξω όλα αυτά· να σας δείξω το δρόμο που προχωρά εμπρός - προς μια απλή, πιο λογική, πιο ευτυχισμένη ζωή - μαζί. Όχι πια άνθρωπος ενάντια σ' άνθρωπο, έθνος ενάντια σ' έθνος, αλλά μαζί, σαν αδέρφια, θα προχωρήσουμε μπροστά και θα εισέλθουμε στη Νέα Χώρα.
(Ο Μαϊτρέγια από το Μήνυμα αρ. 1)

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα υπάρξει αντίδραση από τα πιο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας που θα δουν ότι με τις αλλαγές που πρέπει να λάβουν χώρα θα απολέσουν τη παραδοσιακό τους κύρος, δύναμη και εξουσία· αλλά η ανάγκη για αλλαγή θα καταστεί τόσο συντριπτικά προφανής που θα καταστούν όλο και πιο αδύναμοι να σταματήσουν την ορμητική της δύναμη.
Εδώ και αρκετά χρόνια, σε πέντε μείζονα αστικά κέντρα (στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στο Darjeeling και στο Τόκιο) ομάδες ανθρώπων έχουν μαθητεύσει υπό έναν Δάσκαλο πάνω στη συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία θα κατορθώσει να αλλάξει τις παρούσες χαοτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές μας στη βάση ορθολογικότερων (και πνευματικότερων) γραμμών. Με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη του υφιστάμενου κοινωνικού ιστού, μακρόπνοες αλλαγές μπορούν να αναμένονται στα επόμενα χρόνια.
(Ο Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η Αποστολή του Μαϊτρέγια' τόμος 1)

Ένα τρανό πρόγραμμα αλλαγής θα προταθεί, που θα οδηγεί, βήμα με βήμα, σε θεμελιώδη μεταμόρφωση των δομών - πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως - στις οποίες υπόκεινται οι άνθρωποι για τις ανταλλαγές και τις σχέσεις τους.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι ίσως διστάζουν μπροστά σε τέτοιες ριζικές αλλαγές, αλλά ανταποκρινόμενοι στην έκκληση για την υπεράσπιση των αδυνάτων και την έμπνευση του Χριστού, και αντιμέτωποι με την απειλή του οικονομικού χάους, θα δουν την ανάγκη για νέα προσέγγιση και νέα επείγουσα αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων του κόσμου μας.
Τα προβλήματα αυτά, εάν αγνοηθούν, θα συνεχίσουν να κακοφορμίζουν, και θα ξεσπάσουν σε τραγικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Ο πόνος και η ταλαιπωρία για εκατομμύρια ανθρώπων θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της παρούσας αμέλειάς μας. Έτσι, θα μιλήσει ο Μαϊτρέγια. Έτσι, Αυτός, θα καταδείξει την ανάγκη για αλλαγή.
(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ από το 'Η συμβουλή του Μαϊτρέγια')

Λιγοστός πράγματι είναι ο χρόνος που απομένει για την ανασυγκρότηση του κόσμου μας πάνω σε βάσεις πιο ταιριαστές με τον αληθινό ρόλο και σκοπό του ανθρώπου. Δικό Μου έργο είναι να σας δείξω το δρόμο, να σκιαγραφήσω τις δυνατότητες μόνο, γιατί το Νέο Κόσμο πρέπει ο άνθρωπος ο ίδιος να σφυρηλατήσει.
Υπάρχουν πολλοί σήμερα που αναγνωρίζουν την ανάγκη γι' αλλαγή, κι όμως ακόμα της αντιστέκονται. Υπάρχουν πολλοί σήμερα που βλέπουν την κατάρρευση του παλιού και φθαρμένου κόσμου του παρελθόντος, και όμως μένουν προσκολλημένοι στις παλιές μορφές.
Αλλά μια νέα φωνή υπάρχει τώρα που ηχεί ανάμεσα στα έθνη: η φωνή της Αλήθειας, η οποία κλείνει μέσα της την ελπίδα, την υπόσχεση του Νέου Καιρού. Αυτή η φωνή όλο και περισσότερο θα εντυπώνεται στο νου των ανθρώπων, γιατί είναι η φωνή του Θεού, που μιλά μέσ' από τους ανθρώπους.
(Ο Μαϊτρέγια από το μήνυμα αρ.12)


Για περισσότερα αποσπάσματα που σχετίζονται με τη εκδηλωμένη βούληση των λαών,μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του Δασκάλου Η βούληση των λαών, Η φωνή του λαού και  Η φωνή των λαών ακούγεται καθώς και ένα σχετικό αφιέρωμα στα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ