Αρθρα από το Δάσκαλο

Ένας κόσμος που αλλάζει

από το Δάσκαλο – –, μέσω του Mπέντζαμιν Kρεμ
Κάθε φορά που η αλλαγή διαγράφεται γιγάντια στον ορίζοντα, η ανθρωπότητα γνωρίζει δύο αντιδράσεις: το φόβο και τη γεμάτη προσδοκία ανάταση. Εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες—ηλικία, μόρφωση, κοινωνική θέση και προσωπική κλίση—, η ανταπόκριση του ανθρώπου στην αλλαγή ακολουθεί βασικά αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Η αλλαγή, ακόμα και η αλλαγή για χάρη της αλλαγής, για μερικούς είναι το νέκταρ της ζωής· άλλους τους γεμίζει με έντρομο δέος.

Σήμερα, και οι δύο αυτές αντιδράσεις μπροστά σ' έναν κόσμο που αλλάζει είναι παντού ορατές. Πολλά εκατομμύρια διαισθάνονται και φοβούνται το τέλος όλων των πραγμάτων που τους είναι ακριβά. Εκατομμύρια άλλοι προσδοκούνε μ' ελπίδα την πιθανότητα μιας νέας ζωής, καθώς περιμένουν μ' αδημονία νέες ελευθερίες σ' έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η αλλαγή, ο προάγγελος του νέου, κρούει δυνατά τις θύρες όλων, καλώντας τους να προετοιμαστούν για να οικοδομήσουν και να γνωρίσουν ένα νέο κόσμο, μια καλύτερη τάξη πραγμάτων από αυτή που τώρα ντροπιάζει τον άνθρωπο. O καθένας απαντάει στο κάλεσμα με το δικό του τρόπο: με φόβο, απρόθυμος να χάσει θέση, αποκτήματα και περηφάνια· ή με ελπίδα, καλωσορίζοντας το τέλος των παλιών περιορισμών και των διαιρέσεων.

Χιονοστιβάδα

O Μαϊτρέγια στέκεται έτοιμος ν' αναδυθεί. Και από μόνη της η ανάδυσή Του θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα αλλαγής, που, συγκεντρώνοντας ορμή, θα μεταμορφώσει το τοπίο της σύγχρονης ζωής. Περασμένες για πάντα θα είναι οι αδικίες του παρελθόντος: εκατομμύρια να παραδέρνουν, απένταροι και πεινασμένοι σ' έναν κόσμο αφθονίας· άνθρωποι, μορφωμένοι και περήφανοι, να ζητιανεύουν για δεκάρες στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου· μυριάδες να βασανίζονται και να μισερώνονται, ν' αφήνονται να πεθαίνουν σε δρόμους που κάποτε τους μοιράζονταν μαζί εχθροί και φίλοι.

Αδιαίρετη

Πολλοί μάχονται για ελευθερία και όμως την αρνούνται σε άλλους, ξεχνώντας ότι η ίδια η ελευθερία, όπως και η δικαιοσύνη, είναι αδιαίρετη. Πολλοί αναζητούνε λύσεις στη δική τους ανάγκη, όπως την αισθάνονται, ξεχνώντας ότι μόνο μέσ' από την αλληλεξάρτηση μπορούν οι ανάγκες όλων να ικανοποιηθούν. Το κάλεσμα του Μαϊτρέγια θ' αντιλαλήσει στα αυτιά των ανθρώπων: μοιραστείτε τα αγαθά και σώστε τον κόσμο. Συνεργαστείτε και γνωρίστε την αληθινή ελευθερία. "Πάρτε το χέρι τού αδερφού σας και γνωρίστε τον ως τον εαυτό σας". Έτσι θα γίνει. Έτσι ο Μεγάλος Κύριος θα εμπνεύσει τις αλλαγές που τόση ανάγκη έχει ο κόσμος, ένας κόσμος που βογκάει από πόνο ανάμεσα στο παλιό και στο νέο.

Όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αλλαγής, τότε με χαρά θα δεχτούν αυτό που σήμερα τους τρομάζει· η κατανόηση και το θάρρος πηγαίνουν χέρι-χέρι. Μια νεοεύρετη ανεκτικότητα θα σαρώσει την παλιά δυσπιστία, οι παλιοί λογαριασμοί θα συγχωρεθούν και το φως της σοφίας που τώρα ανατέλλει θα εισχωρήσει στο νου και στις πράξεις των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την ενότητά τους και δράσουν με βάση αυτή την επίγνωση, όλα γίνονται τότε εφικτά. Τότε οι σκέψεις και οι πράξεις των ανθρώπων θα προσθέσουν λαμπρότητα στο Σχέδιο του Δημιουργού.

* * *