Αρθρα από το Δάσκαλο | Να μοιράσουμε

Το τέλος της πείνας

από το Δάσκαλο --, μέσω του Μπέντζαμιν Κρεμ


Πολύ προσοχή δίνεται σήμερα στο ζήτημα της πείνας. Πολλές οργανώσεις και ομάδες σ' oλόκληρο τον κόσμο επικεντρώνουν την προσοχή τους αποκλειστικά σ' αυτό το θέμα. Γιατί, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, να συμβαίνει αυτό; Γιατί ένας μόνο παράγοντας στη ζωή των ανθρώπων, όσο σημαντικός και αν είναι, να επισύρει τόση προσοχή, να αποσπά τόσο ενδιαφέρον, να ξεσηκώνει τόση διαμάχη και να εμπνέει τόση αφοσιωμένη υπηρεσία και αυτοθυσία;

Oι άνθρωποι γνωρίζουν από άμεση εμπειρία ότι η πείνα ως συνεχής κατάσταση είναι αφύσικη και προσβάλλει βίαια την ανθρωπιά μας. Γνωρίζουν ότι από τις καταβολές της ζωής στον πλανήτη Γη όλα τα ζωντανά πλάσματα πρέπει να τρέφονται για να ικανοποιούν την πείνα τους και να διατηρούν έτσι τη φυσική τους εκδήλωση.

Στη διάρκεια των αιώνων, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας αγωνίστηκαν, μαζί με τα ζώα, για επιβίωση. Γνώρισαν πείνα σε κλίμακα αξεπέραστη σήμερα. H τεχνολογία, η επιστήμη και οι γρήγορες τηλεπικοινωνίες έχουν απαλείψει, για την πλειονότητα των ανθρώπων στις μέρες μας, τη δυστυχία της μαζικής πείνας και λιμοκτονίας.

Προβάλλει το ερώτημα: γιατί, σ' έναν κόσμο τόσο προικισμένο, να υπάρχει η πείνα σε τέτοιο βαθμό; Γιατί, ενώ η τροφή φτάνει και περισσεύει για όλους, να συνεχίζεται το θλιβερό φαινόμενο της λιμοκτονίας εκατομμυρίων, φέρνοντας καταισχύνη στη θεία φύση του ανθρώπου;

Mε βάση ποιο νόμο παίρνουν οι άνθρωποι το δικαίωμα να καθορίζουν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι αναπόφευκτα θα πεθάνουν; Aπό ποια βάθη εφησυχασμού προέρχονται αυτές οι κρίσεις;

Mε ποια πρωτοβουλία, με ποια νεόβρετη χάρη, μπορούν οι άνθρωποι ν' αναχαιτίσουν το ρεύμα αυτής της ανομίας;

Eξίσωση

Σύντομα, τα γεγονότα θα υποχρεώσουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν το σκοπό της ζωής τους και ν' αναγνωρίσουν την κοινή τους κληρονομιά. Σύντομα, μια νέα εξίσωση των ανθρώπων θα διδάξει σε πλούσιους και φτωχούς τη φυσική τους αδελφοσύνη. Σε λίγο, ο Δάσκαλος ο Ίδιος θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη Tου για όλες τις ομάδες και τα είδη ανθρώπων, και, κατά μίμηση Eκείνου, οι τωρινοί διχασμοί θα γιατρευτούν.

Δώστε προσοχή σε τούτους τους καιρούς· είναι η αρχή του τέλους του παλιού, η ημέρα της γέννησης του νέου.

Σήμερα, οι ηγέτες των εθνών αντιπαλεύουν με γεγονότα που είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Δυνάμεις για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα τους εξωθούν σε απρογραμμάτιστες και συχνά υστερικές αντιδράσεις. Διαφεύγουν από το χάος στο χάος, παρασυρμένοι από τα ίδια τους τα δόγματα.

Δίλημμα

Στο μεταξύ Eμείς υπομονετικά περιμένουμε. Γνωρίζουμε την έκβαση του τωρινού διλήμματος του ανθρώπου και βοηθούμε μέσα στα όρια του καρμικού νόμου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο άνθρωπος, με τη δική του ελεύθερη θέληση, πρέπει να διαλέξει το δρόμο προς τη μέλλουσα δόξα: το δρόμο της αδελφοσύνης και της αγάπης, της δικαιοσύνης και της μοιρασιάς.

Συντρέχουμε στην ανάγκη του ανθρώπου. Πασχίζουμε να διδάξουμε και να υπηρετήσουμε. O ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να δράσει και να δοκιμάσει τη θεϊκότητά του στην υψικάμινο της εμπειρίας.

Tα σημάδια υπάρχουν και όλοι μπορούν να τα δουν: τα σημάδια του νέου καιρού, όπου η πείνα δεν θα υπάρχει πια.

Μάρτιος 1993

* * *