Αρθρα από το Δάσκαλο | Να μοιράσουμε

Να μοιράσουμε για την ειρήνη

από το Δάσκαλο --, μέσω του Μπέντζαμιν Κρεμ


Όταν ένας άνθρωπος μοιράζεται τα αγαθά του, μεγαλώνει. Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα σ' αυτή την απλή αλήθεια. Σε πολλούς, το να μοιράζουν έρχεται φυσικά κι αβίαστα, σαν κάτι το αυτονόητο. Σε άλλους, όμως, η έννοια αυτή τους ξενίζει και τους γεμίζει καχυποψία και πόνο. Γι' αυτούς, ό,τι είναι δικό τους είναι δικό τους, σχεδόν θείω δικαίω, ενώ το να μοιράζονται τούς είναι ξένο και παράλογο. Πώς μπορεί, λοιπόν, ο κόσμος να κινηθεί προς την κατεύθυνση του μοιράσματος και της ανακατανομής, αυτές τις προϋποθέσεις της παγκόσμιας ειρήνης;

Όπου κι αν κοιτάξουν οι άνθρωποι σήμερα βλέπουν τ' αποτελέσματα της ανικανότητάς τους να μοιράζονται. Απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη, εκατομμύρια λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Αμέτρητοι άλλοι επιβιώνουν μέσα σε εξαθλίωση και μαύρη φτώχεια, καταδικασμένοι να υποφέρουν από τη γέννηση μέχρι τον πρόωρο θάνατο.

Η αλλαγή θα έρθει όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν τους λόγους για την παρουσία τους στη Γη· όταν συνειδητοποιήσουν ότι είναι μέρος ενός απέραντου εξελικτικού πειράματος που ο σκοπός του είναι κρυμμένος, σε όλους εκτός από λίγους. Όταν αναγνωρίσουν ότι είναι ψυχές, μέρη της Μιας Υπερψυχής, και συλλάβουν το γεγονός ότι ταυτίζονται ο ένας με τον άλλον· όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν ότι το να μοιράσουμε είναι η φυσική τάξη πραγμάτων, ότι ο εγωισμός και η απληστία είναι αποκλίσεις απ' τον κανόνα, όταν το να μοιράσουμε θα ιδωθεί σαν ευκαιρία γι' ανάπτυξη, τότε οι άνθρωποι θ' αγκαλιάσουν το μοίρασμα, γνωρίζοντάς την ως το τέλος της θλίψης και του χωρισμού τους.

Αυτός ο καιρός είναι τώρα πολύ κοντά μας. Οι πιέσεις εσωτερικών δυνάμεων και εξωτερικών γεγονότων γίνονται τώρα αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα και προκαλούν μια επανεκτίμηση της θέσης και των προοπτικών του ανθρώπου. Δεν είναι πια βέβαιο ότι ο πλανήτης μπορεί να συντηρεί τη ζωή επ' αόριστον, κάτω απ' την ανελέητη εκμετάλλευσή του από τον άνθρωπο. Ο πυρηνικός αφανισμός είναι μια πάντα παρούσα απειλή, ενώ ο οικονομικός ανταγωνισμός και η χρηματοοικονομική σύγχυση θέτουν προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή αμέτρητων εκατομμυρίων.

Δεν είναι τυχαίο που έχουν γίνει κοινότοπες πια οι συναντήσεις των χωρών για να συζητήσουν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι συναντήσεις είναι σημάδι ότι η ανθρωπότητα αποχτά πια συνείδηση των ευθυνών της ως επιμελητή του πλανήτη και είναι έτοιμη να πάρει αποφάσεις για να βελτιώσει τη κατάστασή της. Πρωταρχική ανάμεσα σ' αυτές τις αποφάσεις πρέπει να είναι η ετοιμότητα για μοίρασμα. Όταν τα αγαθά του κόσμου μοιράζονται πιο δίκαια, τα μισά από τα προβλήματα του κόσμου θα εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί το αντιλαμβάνονται αυτό και το κάλεσμα για να μοιραστούμε υψώνεται από κάθε πλευρά. Οι συνετοί προβλέπουν την ανάγκη για μοίρασμα ως τη μόνη βάση για διαρκή ειρήνη και οι ήρωες των νέων προσθέτουν κι αυτοί τη δημοφιλή φωνή τους.

Αυτό προοιωνίζεται καλά για το μέλλον, γιατί δείχνει ότι η ανθρωπότητα επιτέλους συνειδητοποιεί την επιλογή που έχει μπροστά της, το να μοιραστούμε ή να πεθάνουμε, και είναι έτοιμη να δράσει με πνεύμα αδελφοσύνης και αγάπης. Δεν αρκούνται πια οι άνθρωποι ν' αφήνουν το πεπρωμένο τους στα χέρια άλλων, σε κυβερνήσεις που αποτελούνται από τυφλούς και γερασμένους ανθρώπους, αλλά βλέπουν την ανάγκη για άμεση συμμετοχή για να διασφαλίσουν το μέλλον τους και τον κόσμο τους.

Πολλοί είναι ακόμα γεμάτοι φόβο, αλλά το φως του Νέου Καιρού γίνεται λαμπρότερο με κάθε ώρα που περνάει. Πολλοί προσμένουν το ξημέρωμα μιας νέας εποχής μ' ελπίδα και προσδοκία, έχοντας επίγνωση της ευκαιρίας για μοίρασμα και ανάπτυξη. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι περιβάλλονται από άλλους που συμμερίζονται το όραμά τους και που ποθούν κι αυτοί αδελφοσύνη και ειρήνη.

Μόνο αν μοιράσουμε θα πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα. Μόνο αν μοιράσουμε θα κερδηθεί η ειρήνη. Αυτό είναι το μήνυμα για τούτο τον καιρό: μοιραστείτε τα αγαθά και μεγαλώστε και γίνετε η αντανάκλαση της θεότητας. Μοιραστείτε τα αγαθά και εγκαινιάστε την εποχή της ειρήνης και της αγάπης.

Οκτώβριος 1985

* * *