Μικρή σελίδα - Από τις διδασκαλίες του Μαϊτρέγια

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ


Δεν ήρθα για να ιδρύσω μια νέα θρησκεία, λέει ο Μαϊτρέγια, ο Παγκόσμιος Δάσκαλος. "Ήρθα για να διδάξω την τέχνη της Αυτοπραγμάτωσης", κάτι που δεν είναι ούτε ιδεολογία ούτε θρησκεία, αλλά ωφελεί τους ανθρώπους όλων των θρησκειών και εκείνους που δεν έχουν θρησκεία. "Ζητώ να εκφράσω αυτό που είμαι μέσ' από σας· γι' αυτό έρχομαι".

Σύμφωνα με τον Μαϊτρέγια, "μόνο ο Εαυτός έχει σημασία". "Είσαστε αυτός ο Εαυτός", λέει, "ένα αθάνατο ον". Το ότι υποφέρουμε οφείλεται στην ταύτισή μας με οτιδήποτε και κάθε τι που δεν είναι ο Εαυτός. Αν αναρωτηθούμε "ποιος είμαι;", θα δούμε ότι ταυτιζόμαστε είτε με την ύλη (το σώμα), είτε με τη σκέψη (το νου), είτε με τη δύναμη (το πνεύμα). Αλλά δεν είμαστε τίποτ' απ' αυτά. "O νους, το πνεύμα και το σώμα είναι οι ναοί του Κυρίου". O Εαυτός βιώνει μέσα σ' αυτούς τους ναούς "το υπέρτατο Είναι και το Γίγνεσθαι του Κυρίου".

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να με γνωρίσετε, λέει ο Μαϊτρέγια, είναι το να είσαστε έντιμοι στο νου σας, ειλικρινείς στο πνεύμα σας και να ασκείτε μη-προσκόλληση. Kάθε πράξη που γίνεται με ανεντιμότητα του νου, ανειλικρίνεια του πνεύματος και προσκόλληση είναι καταστρεπτική. Για παράδειγμα, όταν σκέφτεσαι ένα πράγμα, λες ένα άλλο και κάνεις κάτι πάλι διαφορετικό, έχεις χάσει το δρόμο σου.

Η εντιμότητα του νου οδηγεί σε έντιμο λόγο και έντιμη πράξη. Αυτή η αρμονία οδηγεί στην ειρήνη και την ευτυχία.

Όσο υπάρχει προσκόλληση, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Το να μάθεις μη-προσκόλληση είναι μια τέχνη. O επιστήμονας, παραμένοντας χωρίς προσκόλληση, θα μάθει τους νόμους της φυσικής και της χημείας (τους νόμους της δημιουργίας) και θα τους εφαρμόσει, δημιουργώντας πράγματα που αποτελούν έργο του Θεού. O καλλιτέχνης, κοιτώντας χωρίς προσκόλληση, θα μπορέσει να περιγράψει το Θεό μέσ' από τα δικά του βιώματα.

"Να είσαι αυτό που είσαι", διδάσκει ο Μαϊτρέγια. "Μην παραδίδεις τον αυτοσεβασμό σου, την αξιοπρέπειά σου, σε άλλους. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να ρίξει τη σκιά του πάνω σου. Ένας Δάσκαλος δίνει εμπειρίες, αλλά δεν ρίχνει τη σκιά του".

"Μην ακολουθείτε ο ένας τον άλλο. Αν εφαρμόζετε εντιμότητα του νου, ειλικρίνεια του πνεύματος και μη-προσκόλληση, θα γνωρίσετε τον Εαυτό σας, θα γνωρίσετε εμένα, θα γνωρίσετε τον Κύριο".

"Δεν ήρθα για να δημιουργήσω οπαδούς", λέει ο Μαϊτρέγια. "O καθένας σας πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσα στη δική του θρησκευτική παράδοση". Πραγματικός μαθητής είναι εκείνος που θα σεβαστεί τις παραδόσεις. Να σέβεστε τις δικές σας θρησκείες, τις δικές σας ιδεολογίες, με δυο λόγια, τη δική σας μορφή σκέψης, και θα βιώσετε το Δάσκαλο.

"Ακόμα και όταν με δείτε", λέει, "μην τρέξετε πίσω μου. Αν τρέξετε πίσω μου, θα με χάσετε. Αν με επιδεικνύετε, δεν ξέρετε ποιος είμαι. Kανένας δεν μπορεί να με μονοπωλήσει. Aνήκω στον καθένα".

* * *

Η πρακτική της Aυτοπραγμάτωσης
Περισσότερα για την τέχνη της Αυτοπραγμάτωσης
Αλλα σχετικά άρθρα