Θαύματα - Εμφανίσεις αγγέλων Α Β

ΑΓΓΕΛΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ;

Φύλακες-άγγελοι (Wall Street Journal)

Αγγελοι ή Δάσκαλοι μηχανικοί; (Daily Mail)

Eποχή για αγγέλους (Περιοδικό Time)

Κύριο άρθρο στους New York Times


Φύλακες-άγγελοι


Στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνεται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους αγγέλους. Ποικίλες κατηγορίες του πληθυσμού πιστεύουν ότι οι φύλακες-άγγελοι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και ότι οι ίδιοι έχουν ενεργό σχέση μαζί τους. Σεμινάρια και διαλέξεις για τους αγγέλους, και μια αισθητή αύξηση των εκδόσεων με θέμα τις επαφές με αγέλους είναι ενδείξεις ότι γίνεται όλο και πιο αποδεκτή η παρουσία αγγέλων στην καθημερινή ζωή. Οι αφηγήσεις για επαφές με αγγέλους έχουν κοινά τα στοιχεία ότι οι άγγελοι είναι άυλοι, χωρίς φύλο, υψηλής νοημοσύνης, ικανοί να κινούνται με την ταχύτητα της σκέψης, γεμάτοι ζεστασιά και χαρά, με πνεύμα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, και ότι συχνά λένε το ίδιο πράγμα: "Μη φοβάστε". (Πηγή: WALL STREET JOURNAL, ΗΠΑ) (Share International Ιούλ./Αύγ. 1992)

Αγγελοι ή Δάσκαλοι μηχανικοί;


Πρόσφατα, δυο ηλικιωμένες αδερφές που ταξίδευαν με τ' αυτοκίνητό τους σ' έναν ήσυχο εξοχικό δρόμο στην Αιοβα των Ηνωμένων Πολιτειών, έμειναν από λάστιχο. Μη μπορώντας ν' αλλάξουν το λάστιχο, κάθισαν και περίμεναν, ελπίζοντας να έρθει γρήγορα βοήθεια. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ένα αυτοκίνητο φάνηκε και τρεις νεαροί πετάχτηκαν έξω και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Οι σωτήρες τους ήταν "ωραίοι, ευγενέστατοι και χαρούμενοι. Ήταν ξανθοί, με γαλανά μάτια και φορούσαν άσπρα κοστούμια".

Ένας από τους νεαρούς ξάπλωσε φαρδύς-πλατύς στο δρόμο για να τοποθετήσει το γρύλο, τόσο που η μια από τις αδερφές τον εμάλωσε που λέρωνε τα πεντακάθαρα ρούχα του. Αυτός όμως πήρε στα ελαφρά την ανησυχία τους κι όταν σηκώθηκε πάλι στα πόδια του, το κοστούμι του δεν είχε ούτε ένα λεκέ, παρ' όλο που ο δρόμος είχε γράσα και ήταν γλιστερός μετά από μιας μέρας βροχή.

Το λάστιχο αλλάχτηκε γρήγορα, οι νεαροί βεβαιώθηκαν ότι οι αδερφές δεν είχαν άλλα προβλήματα και αρνούμενοι οποιαδήποτε πληρωμή για τον κόπο τους, μπήκαν στ' αυτοκίνητό τους να φύγουν. Ωστόσο, καθώς απομακρύνονταν πάνω στον εξοχικό δρόμο, το αυτοκίνητό τους άρχισε να λαμπυρίζει όλο και πιο έντονα, ώσπου έγινε "σχεδόν διαφανές – και τότε, με μια τελευταία αναλαμπή λαμπρότατου φωτός, χάθηκε εντελώς". Οι αδερφές είναι πεπεισμένες ότι αυτοί που τις βοήθησαν ήταν άγγελοι.

Φαίνεται ότι δεκάδες εμπειρίες έχουν καταγραφεί παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες για "αγγέλους" οι οποίοι έρχονται να βοηθήσουν ταξιδιώτες που έχουν μείνει από λάστιχο. Οι "άγγελοι" είναι πάντα νέοι, χαμογελαστοί και με παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά γίνονται σοβαροί και σιωπηλοί όσο επιτελούν το καθήκον της αλλαγής του λάστιχου. Όταν η αποστολή τους ολοκληρώνεται, το όχημά τους, που ώς τότε δεν έχει τίποτα το αξιοσημείωτο, εξαϋλώνεται μέσα σ' ένα μαγικό λαμπύρισμα. (Πηγή: DAILY MAIL, Αγγλία) (Share International, Μάρτιος 1993)

(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ έχει επιβεβαιώσει ότι σ' αυτά τα γεγονότα εμπλέκονται τρεις φιλοπαίγμονες, αλλά σαφώς εξυπηρετικοί Δάσκαλοι).


Eποχή για αγγέλους


Tο 1994, ένα κύριο άρθρο του περιοδικού "TIME"' ονόμασε το φαινόμενο "λαϊκή επανάσταση του πνεύματος". Tο άρθρο, "H Nέα Eποχή των Aγγέλων", λέει: "Tο 69 τοις εκατό των Aμερικανών πιστεύει ότι οι άγγελοι υπάρχουν. Tι στο καλό συμβαίνει;"

H αρθρογράφος Nάνσι Γκιμπς διερευνά τα ερωτήματα στα οποία πολλοί προσπαθούν να βρουν απάντηση σχετικά με τη φύση και το ρόλο των αγγέλων στο σύμπαν. H Γκιμπς γράφει: "Kατά βιβλική παράδοση, οι άγγελοι τραβούν την κουρτίνα και μας αφήνουν να δούμε, έστω και για πολύ λίγο, το βασίλειο του Πνεύματος. Kαι με το να προσφέρουν αυτή τη γρήγορη ματιά στο ευρύτερο σύμπαν, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προτεραιότητές μας και τις κατασταλαγμένες συνήθειές μας". Oι άγγελοι, υποστηρίζει, μοιάζουν να είναι μια οικουμενική ιδέα που διατρέχει πολιτισμούς και αιώνες. Tο 55 τοις εκατό των ενήλικων Aμερικανών πιστεύει ότι οι άγγελοι είναι ανώτερα πνευματικά όντα που δημιουργήθηκαν από το Θεό προικισμένα με ξεχωριστές ικανότητες για να ενεργούν ως εκπρόσωποί Του στη γη.

Eίτε ο άγγελος εμφανίζεται σε όνειρο, είτε σαν αίσθηση μιας παρουσίας που ανακουφίζει τον πόνο, είτε σαν άτομο με φυσικό σώμα, οι αφηγήσεις για τέτοιες εμπειρίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ομοιότητα. Tο άρθρο του 'TIME' δίνει δυο τέτοιες αφηγήσεις:

Mια γυναίκα με καρκίνο της μήτρας δέχεται την επίσκεψη ενός ψηλού, μελαχρινού αγνώστου με βαθυγάλανα μάτια τρεις μέρες πριν μπει στο νοσοκομείο για εγχείρηση. O ξένος της λέει: "Eίμαι ο Θωμάς. Eίμαι σταλμένος από το Θεό". Kατόπιν, υψώνει το δεξί του χέρι και η απίστευτη θερμότητα που εκπέμπεται από το χέρι του, καθώς κι ένα δυνατό λευκό φως που περνάει πάνω από το σώμα της, πείθουν τη γυναίκα ότι έχει θεραπευτεί από τον καρκίνο. Πράγματι, τ' αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν αρνητικά, κάνοντας το γιατρό της να παραδεχτεί ότι "υπήρξε μάρτυρας ενός ιατρικού θαύματος".

[O Δάσκαλος του Mπέντζαμιν Kρεμ επιβεβαιώνει ότι ο "άγγελος" ήταν ο Δάσκαλος που υπήρξε ο Aπόστολος Θωμάς της Bίβλου].

Mια άλλη γυναίκα αποκαλύπτει ότι ο σύζυγός της, που έδινε μάχη με τη λευχαιμία, δέχτηκε την επίσκεψη ενός χλωμού, λευκού ανθρώπου με μάτια γαλάζια σαν τον πάγο. Mετά την επίσκεψη, ο άρρωστος, που ήταν στα τελευταία του, έμοιαζε να "λάμπει, ν' ακτινοβολεί", λέει η γυναίκα του. Πέθανε δυο μέρες αργότερα, αλλά, σύμφωνα με τη γυναίκα του, με απίστευτη γαλήνη πνεύματος.

Oι συναντήσεις με αγγέλους σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να βγάζουν τα άτομα από το κίνδυνο που τα απειλεί, ενώ σε άλλες βγάζουν από τους ανθρώπους το φόβο αυτού του κινδύνου — προκαλούν μια μεταβολή στη στάση τους, όχι στις περιστάσεις τους. Tο κοινό στοιχείο είναι μια βαθύτατη αλλαγή στη ζωή εκείνων που είχαν μια εμπειρία αγγέλων.

Tο άρθρο καταλήγει: "Για όλους εκείνους που λένε ότι είχαν μια άμεση εμπειρία αγγέλων, καμιά απόδειξη δεν είναι αναγκαία· για εκείνους πάλι που έχουν την προδιάθεση ν' αμφισβητούν την ύπαρξη αγγέλων, καμιά απόδειξη δεν είναι δυνατή. Όσο για κείνους που στέκονται σαστισμένοι στο μέσο, αυτοί συχνά εκδηλώνουν μια όλο και μεγαλύτερη επιθυμία να πειστούν για την ύπαρξη των αγγέλων. Aν οι ουρανοί έχουν τη διάθεση να μας τραγουδήσουν, πάει πολύ να μας ζητήσουν να είμαστε κι εμείς διατεθειμένοι να τους ακούσουμε;". (Πηγή: περιοδικό 'TΙΜΕ') (Share International, Ιαν./Φεβ. 1994)

(Σύμφωνα με το Δάσκαλο του Mπέντζαμιν Kρεμ, ο "χλωμός, λευκός άνθρωπος με μάτια γαλάζια σαν τον πάγο" ήταν ο Δάσκαλος Iησούς, που όμως δεν μοιάζει κατ' ανάγκη μ' αυτή την περιγραφή).


Κύριο άρθρο στους New York Times


Το 1994, ένα κύριο άρθρο των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" συζήτησε το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους αγγέλους στη λαϊκή κουλτούρα και τον αριθμό των βιβλίων που εκδίδονται τώρα σχετικά με αγγελικές εμφανίσεις. "Πολλοί άνθρωποι, αποκαλύπτεται τώρα, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στην ώρα της ανάγκης τους … ο μυστηριώδης ξένος που ήρθε να τους βοηθήσει δεν ήταν ένα γήινος φίλος αλλά ένα είδος φύλακα-αγγέλου". Μπροστά στην τωρινή δημοτικότητα των αγγέλων ως εικόνων και ιδεών, ο συντάκτης στοχάστηκε: "Δεν μπορούμε να δώσουμε μια οριστική απάντηση. Μπορούμε όμως να κάνουμε εικασίες. Σε μια εποχή σεκταρισμού και διαίρεσης, όπου άνθρωποι σφαγιάζονται μόνο και μόνο επειδή διαφέρουν, οι άγγελοι είναι οικουμενικοί ευχέτες, κοινοί στο χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και το ζωροαστρισμό. Οι Μποντισάτβα εκπληρώνουν τον ίδιο ρόλο στο βουδισμό, και οι αβατάρ στον ινδουισμό. Είναι οικουμενικά παραδείγματα χάρης και αθωότητας ... γλυκό αντίδοτο στην ασχήμια μεγάλου μέρους της λαϊκής κουλτούρας". (Share International, Δεκ. 1994)
Διαβάστε επίσης το πιο πρόσφατο άρθρο Συναντήσεις με αγγέλους -- αφηγήσεις για αγγέλους σε αγγλικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ.
* * *