Εμφανίσεις του Μαϊτρέγια

Ο Μαϊτρέγια εμφανίζεται στο Μπρικ Λέιν και σε τζαμί του Λονδίνου


Της Πατρίσια Πίτσον
Την Πέμπτη, 27 Απριλίου 1995, με επισκέφθηκε στο Λονδίνο ένας Γάλλος από το Περπινιάν, ονόματι Ανρί Σμιτ. Ο Ανρί έχει ξεκινήσει μια ομάδα διαλογισμού διαβίβασης και, παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, εργάζεται σε καθημερινή βάση για τους άστεγους τού Περπινιάν. Έχει επίσης οργανώσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Την Τετάρτη, 26 Απριλίου, ο Ανρί Σμιτ είχε μια μαγευτική συνάντηση στην οδό Χάνμπερι (Hanbury Street), κοντά στο Μπρικ Λέιν (Brick Lane). Έγραψε ένα γράμμα στον κ. Κρεμ, που το μετέφρασα ως εξής:

"Φεύγω από το Λονδίνο αύριο Σάββατο, 29 Απριλίου. Την Τετάρτη, 26 Απριλίου, στις 2.15 μ.μ., ήμουν στην οδό Χάνμπερι και μπήκα σ' ένα εστιατόριο-τσαγερία με σοβαρή και λειτουργική επίπλωση.

Ένας άντρας με ανοιχτό γκρίζο δυτικό κοστούμι καθόταν εκεί, πίνοντας τσάι. Ήταν προφανώς από την Ινδία· ξαφνικά, όλη την προσοχή μου την τράβηξαν τα μάτια του. Σ' αυτό το βλέμμα, ένιωσα τόση αλήθεια, ειρήνη και γαλήνη.

Χωρίς να θέλω να γίνω αγενής, κάθισα με την πλάτη γυρισμένη προς εκείνον, αλλά αυτή η ανεξήγητη εντύπωση μεγάλωνε μέσα μου. Νιώθοντας το βλέμμα του στην πλάτη μου, γύρισα προς αυτόν και κοιτώντας μέσα στα μάτια του ένιωσα ξαφνικά γαλήνιος, ήρεμος και τόσο ασφαλής, ώστε, χωρίς να του δώσω καμιά εξήγηση, του έδειξα τη φωτογραφία του Μαϊτρέγια που πάρθηκε στο Ναϊρόμπι το 1988 και τον ρώτησα αν είχε δει αυτόν τον άνθρωπο. Απάντησε ότι τον έβλεπε αραιά και πού στο Μπρικ Λέιν, και καμιά φορά στο τζαμί του Μπρικ Λέιν (Jamme Mosque), καθώς και στο τζαμί του Γουαϊττσάπελ (Whitechapel Mosque).

Τον ερώτησα αν ήξερε πότε θα υπήρχε συνάθροιση, και απάντησε "την Παρασκευή το βράδυ". Τότε γύρισα ξανά από την άλλη μεριά· ήμουν τόσο χαρούμενος μ' αυτή την απάντηση που για μια στιγμή ήμουν ανίκανος να κάνω το παραμικρό. Ωστόσο, ένα ερώτημα γεννήθηκε πάλι μέσα μου: ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που μου κάνει τόσο βαθιά εντύπωση; Μήπως είναι ο Κύριος Μαϊτρέγια; Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό ή να το διαψεύσετε;"

Αυτό που μου κίνησε την προσοχή ήταν η προφορική περιγραφή που μού έδωσε ο Ανρί στη διάρκεια της επίσκεψής του: είπε ότι ο άνθρωπος ήταν απλά ντυμένος κι όμως ήταν πολύ κομψός, και ότι τα μάτια του είχαν κάτι το πολύ ξεχωριστό. Είχα γνωρίσει αμέτρητους ανθρώπους που είχαν πάει στο Μπρικ Λέιν (αναζητώντας τον Μαϊτρέγια) από το 1982 μέχρι τώρα, αλλά κανένας ποτέ δεν είχε μάθει κάτι που να επιβεβαιώνει την παρουσία τού Μαϊτρέγια εκεί, πολύ δε λιγότερο κάποια πληροφορία για το πού βρισκόταν. Τηλεφώνησα στον κ. Κρεμ εκ μέρους τού Ανρί, και ο Δάσκαλος του κ. Κρεμ επιβεβαίωσε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο ίδιος ο Μαϊτρέγια.

Ο σύζυγός μου κι εγώ κανονίσαμε να πάμε μαζί με τον Ανρί την Παρασκευή, 28 Απριλίου, στο τζαμί τού Γουαϊττσάπελ, γιατί ο Ανρί μας είπε ότι ο άνθρωπος στην τσαγερία είχε τονίσει εκείνο το τζαμί περισσότερο απ' ό,τι το τζαμί του Μπρικ Λέιν. Τηλεφώνησα σ' ένα μουσουλμάνο δημοσιογράφο και φίλο από την Ινδία να πληροφορηθεί την ώρα και τον τύπο της εσπερινής προσευχής, ούτως ώστε να είμαστε σωστά ντυμένοι και να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει στην περίσταση. Ένιωθα κάπως ανήσυχη, γιατί ήξερα ότι λίγες γυναίκες πάνε στην εσπερινή προσευχή του Μαγκρίμπ και δεν ήμουν σίγουρη αν ήταν σωστό να πάω εγώ.

Πήγαμε πρώτα στην τσαγερία της οδού Χάνμπερι και μετά ξεκινήσαμε για το τζαμί. Στην είσοδο βγάλαμε τα παπούτσια μας κι εγώ ανέβηκα στο γυναικωνίτη, ενώ ο Ανρί και ο άντρας μου μπήκαν στη μεγάλη αίθουσα της προσευχής κάτω. Στον πάνω όροφο, βρήκα την κύρια αίθουσα προσευχής, στολισμένη με όμορφα πράσινα κιλίμια και αψιδωτά παραπετάσματα απ' όπου μπορούσε κανείς να παρακολουθεί τις τελετές, αλλά οι πόρτες προς την αίθουσα ήταν κλειδωμένες. Μια καλοσυνάτη κυρία από το Μπανγκλαντές, που δίδασκε θρησκευτικά στα κορίτσια, έστειλε ένα από τα παιδιά της να ζητήσει τα κλειδιά, αλλά αυτά δεν βρέθηκαν. Η δασκάλα κι εγώ κουβεντιάσαμε για λίγο· έπειτα έπρεπε να φύγει. Σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν καλό να μείνω απάνω μόνη μου, ότι θα έπρεπε ίσως να φύγω από το τζαμί, αλλά έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ειδοποιήσω τον Ανρί και τον άντρα μου, αφού δεν μπορούσα να μπω στην αίθουσα προσευχής των ανδρών. Η δασκάλα έβαλε την κόρη της να με συνοδεύσει σ' ένα γραφείο στο ισόγειο για να μιλήσω μ' έναν αρμόδιο του τζαμιού.

Πήγαμε σ' έναν προθάλαμο, με μια τζαμένια πόρτα που οδηγούσε σ' ένα γραφείο. Κοίταξα μέσ' από το τζάμι και με κατέπληξε η θέα ενός πολύ ψηλού, επιβλητικού ανθρώπου, που ήταν ντυμένος από πάνω ώς κάτω στα λευκά και φαινόταν να είναι σκυμμένος κάτω για να φτιάξει το παπούτσι του. Ήταν καθισμένος πίσω από ένα γραφείο, και ήταν τόση η δύναμη που απέπνεε ώστε έμεινα άφωνη. Δεν μπορούσα να δω το πρόσωπό του, αλλά αναρωτήθηκα ποιος να ήταν. Μήπως ο ιμάμης του τζαμιού; Ή μήπως ήταν ο Μαϊτρέγια;

Ο αρμόδιος που καθόταν απέναντι απ' αυτόν τον άνθρωπο ήρθε γρήγορα έξω και με οδήγησε ευγενικά μακριά απ' το γραφείο. Του εξήγησα το πρόβλημά μου και πήγε να φέρει τον Ανρί και τον άντρα μου. Συμφωνήσαμε να τους περιμένω στο εστιατόριο Κλίφτον στο Μπρικ Λέιν και γύρισαν πίσω στην αίθουσα της προσευχής.

Όταν ξανασυναντηθήκαμε στο εστιατόριο, ο Ανρί μού είπε ότι στη διάρκεια των προσευχής η προσοχή του ήταν συνεχώς στραμμένη σ' έναν πολύ ψηλό, καλοφτιαγμένο άνθρωπο που στεκόταν λίγο πιο πίσω. Είχε άφοβα μάτια. Δεν κοίταζε τον Ανρί, αλλά ο Ανρί δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω του.

Ο σύζυγός μου είπε ότι ένιωθε μια πολύ δυνατή ενέργεια και μιαν ατμόσφαιρα έντονης ευλάβειας στη διάρκεια της προσευχής.

Τους είπα για τον άνθρωπο που είχα δει στο γραφείο. Ζήτησα από τον άντρα μου να μου περιγράψει πώς ήταν ο ιμάμης που κατηύθυνε τις προσευχές, και βεβαιώθηκα ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που είδα στο γραφείο. Δεν έπαυα να λέω ότι αυτός ο άνθρωπος είχε πολύ δύναμη, ότι υπήρχε πάνω του κάτι το εντελώς ασυνήθιστο. Μήπως ήταν ο Μαϊτρέγια;

Αναρωτιόμαστε επίσης ποιος να ήταν ο άνθρωπος που είδε ο Ανρί στην αίθουσα της προσευχής. Να ήταν ο Μαϊτρέγια;

Το σχόλιο του Ανρί σ' αυτό το σημείο ήταν: "Αν πραγματικά Τον είδα δυο φορές μέσα σε μια βδομάδα, θα είναι κάτι το συγκλονιστικό. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εβδομάδα της ζωής μου. Αυτό θα μ' ενθαρρύνει να δουλέψω πολύ πιο εντατικά για όλους εκείνους τους φτωχούς ανθρώπους που προσπαθώ να βοηθήσω".

(Ο Δάσκαλος του Μπέντζαμιν Κρεμ επιβεβαίωσε ότι ο Μαϊτρέγια εμφανίστηκε πράγματι στις τρεις αυτές περιπτώσεις: στην τσαγερία της οδού Χάνμπερι, στο γραφείο του τζαμιού και στην αίθουσα της προσευχής).

* * *